Županovo sporočilo za javnost glede odpuščanj v RTH in težkih gospodarskih razmer

Zaradi odločitve nadzornikov Rudnika Trbovlje – Hrastnik (RTH), ko so potrdili črni scenarij, po katerem so 135 rudarjev, namesto na delo v Brnico, poslali na čakanje in kasneje na cesto, smo v občini Trbovlje zelo zaskrbljeni. Take odločitve lastnikov podjetij so za občino zelo zaskrbljujoče, saj je vsako delovno mesto zelo pomembno, nova pa nastajajo zelo težko. V Občini Trbovlje smo se zato odločili, da vsem odpuščenim delavcem nemudoma ponudimo pravno varstvo. Občina prav tako poziva vodstvo in lastnike rudnika, da se striktno držijo obveznosti do vseh odpuščenih delavcev in v roku izplačajo vse plače in odpravnine. V nasprotnem primeru bo občina delavcem ponudila vso pomoč pri uporabi pravnih sredstev, da se zaščiti njihove pravice.

Težke gospodarske razmere, v katerih se je znašla občina Trbovlje, se z odločitvami vodstev redkih državnih podjetij s sedežem v naši občini, le še zaostrujejo in slabšajo. Ob tem še toliko bolj v oči bode dejstvo, da je bila na voljo tudi drugačna odločitev in da se generalni direktor Holdinga slovenskih elektrarn Blaž Košorok o Termoelektrarni Trbovlje s potencialnim vlagateljem v Brnico, z Rusom Burlakovom, pogaja že več kot 750 dni. Kaj takega je v teh razmerah v Zasavju popolnoma nesprejemljivo in milo rečeno neodgovorno. Zaradi tega ter nedodelane in nejasne strategije državne energetske politike ter posledično odpuščanj, se napetost v Zasavju le še stopnjuje.

Zato poudarjamo: »Vsako delovno mesto, vsak zaposlen je človeška zgodba, s katero so povezane usode njihovih družin. Zato ne bomo dopustili kršenja njihovih pravic. Prav tako jim ponujamo pravno varstvo. Vrata naše občine so in morajo biti za njih in vse ostale vedno odprta. Njihova usoda je naša usoda, vse dokler se zadeve ne zaključijo tako kot je bilo dogovorjeno.«

Prav zato in zaradi nedodelane in nejasne državne energetske politike ter posledično odpuščanj, se napetost v Zasavju stopnjuje. Župani protestiramo proti masovnim odpuščanjem »čez noč«. A vodstvo HSE in pristojni na Vladi RS na naše prošnje ne odgovarjajo.

 

 

Vili TREVEN

Župan Občine Trbovlje

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top