Znanih je pet superfinalistov za svetovni izbor Global Teacher Prize

V okviru iniciative “Učitelj sem! Učiteljica sem!”, v kateri izpostavljamo odlične zgodbe slovenskih učiteljev, ki s svojo inovativnostjo, predanostjo učencem in odgovornostjo pišejo izjemne zgodbe, se bo zmagovalec slovenskega izbora udeležil svetovnega izbora za najboljšega učitelja Global Teacher Prize. Danes vam predstavljamo superfinaliste, med katerimi bomo na zaključnem dogodku 22. marca 2022 izbrali predstavnika za izbor Global Teacher Prize.

Superfinalisti izbora Global Teacher Prize so postali Hedvika Lopatič, OŠ Brežice, Vera Granfol, OŠ Gornja Radgona, Nermin Bajramović, OŠ narodnega heroja Rajka, Simon Purger, OŠ Polhov Gradec  in Uroš Ocepek, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje.

Navdihujoče zgodbe superfinalistov si lahko v celoti preberete na spletni strani www.uciteljsem.si, tukaj pa vam jih na kratko predstavljamo.

 

HEDVIKA LOPATIČ, učiteljica športnega pouka, Osnovna šola Brežice

»Učiteljica sem zato, ker sem bila ‘poklicana’, da opravljam ta poklic. V času mojega službovanja pa je prišel še ‘dodatni klic’ in sicer ta, da lahko in smem delati z učenci s posebnimi potrebami, učenci z lažjimi motnjami v razvoju,« o svoji predanosti in ljubezni do učiteljevanja opisuje Hedvika Lopatič, ki na Osnovni šoli Brežice že četrt stoletja poučuje šport učence, od 1. do 9. razreda, v oddelkih s prilagojenim programom. Da Hedvika Lopatič dela res dobro, da živi za svoj ‘dodatni klic’ med drugim dokazujejo številne pohvale in potrditev Zveze društev športnih pedagogov Slovenije,  kjer so ji podelili priznanje za delo na področju športa mladih za leto 2019.

NERMIN BAJRAMOVIĆ, učitelj matematike; OŠ narodnega heroja Rajka, Hrastnik

Nermin je svojemu poklicu neskončno predan učitelj matematike, ki zna pritegniti otroška srca s svojo naklonjenostjo in prijateljskim odnosom. Zagovarja prenos znanja med učitelji in bodočim učiteljem polaga na srce: »Najboljši učitelj se ne pretvarja, da je nekaj, kar ni.« S svojimi inovativnimi pristopi otrokom prikaže matematiko na enostaven način, spodbuja razgibane učne ure in med uro skrbi za t. i. »razvedrilne minute«, »ko se jim prepustim, da me odpeljejo v druge pogovore, toliko, da se sprostijo in imajo voljo za naprej.« V pouk je uvedel igrifikacijo – z igro podprto poučevanje, s katero preko spletne platforme spodbuja primerno obnašanje, dodatno delo, delo v skupinah, pomoč sošolcem in timski duh ter skrbi za diferenciacijo.

UROŠ OCEPEK, profesor računalništva; Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje

»Pri mojem učnem procesu je pomemben vsak dijak, zato čutim neke vrste poslanstvo, da pomagam vsakomur izkoristiti svoj potencial, da napreduje kot človek in da ga opremim z znanjem, ki ga bo potreboval v svojem poklicu,« je v svoje poslanstvo prepričan profesor doc. dr. Uroš Ocepek, ki na Srednji tehniški in poklici šoli Trbovlje poučuje strokovne module s področja računalništva. Učitelj je zanj poklic, ki pomaga mladostnikom, da zrastejo v odrasle osebe, opremljene z znanjem prednikov, poznavanjem in obvladanjem poklicnih kompetenc današnjega časa ter z nenehno željo po odkrivanju nekaj novega, drugačnega – tudi inovativnega. Pomembno se mu zdi, da dijaki osvojijo pričakovana strokovna znanja obenem pa mu veliko pomeni, da v njem prepoznajo zaupnika, svetovalca oz. nekoga, ki jim bo – po njihovi presoji – brez obsojanja pomagal.

VERA GRANFOL, učiteljica slovenščine, domovinske in državljanske kulture in etike; Osnovna šola Gornja Radgona

»Kritičen odnos mladih do vprašanj ekologije, zdravega načina življenja, strpnost do sočloveka, do beguncev in ostalih ranljivih skupin … Prizadevam si, da mladi opazijo, kdaj se kršijo človekove pravice.   Opaziti morajo, da aktivnosti na enem delu sveta vplivajo na življenje na vseh koncih sveta,« se zdi ključno Veri Granfol, ki na Osnovni šoli Gornja Radgona skoraj 40 let poučuje slovenščino, domovinsko in državljansko kulturo in etiko. Učencem želi biti v oporo in spodbudo. Jim prenašati znanje in spretnosti. Širiti humanizem. Izvabljati nasmeh na obraz tudi takrat, ko je naporno in hudo. V svojem poslanstvu najbolj uživa, ko daje in prejema občutek pripadnosti in sprejetosti, kajti vsakršna ignoranca je zanjo najhujša oblika nasilja. Skupaj z otroki uživa v energiji ustvarjalnosti.

SIMON PURGER, učitelj zgodovine, geografije, DKE, verstev in etike; Osnovna šola Polhov Gradec

»Biti učitelj zame pomeni spremljati mlade v njihovem intelektualnem in človeškem zorenju ter jim pomagati, da odkrivajo v sebi mnoge talente, iščejo svojo pot in smisel življenja, ki je v izpolnjujočem sobivanju,« pravi Simon Purger, učitelj iz Osnovne šole Polhov Gradec, ki je o učiteljskem poklicu razmišljal že od malih nog. V času šolanja na daljavo je začel snemati kratke poučne filmčke o zgodovini in geografiji, ki jih je objavil na YouTubu. Tako se je najprej želel približati svojim učencem, nato pa so filmčke opazili tudi drugi učenci in učitelji. Ker se z učenci v času šole na daljavo niso videli v živo, jih je vse dvakrat s kolesom obiskal na njihovih domovih, s svojimi učenci pa ima tudi obvezne govorilne ure, kjer se dvakrat letno z vsakim na kratko pogovori, da tako bolje spremlja, kaj se z njimi dogaja.

 

 

Pripravila: Mojca Grobelnik, Ameriška gospodarska zbornica Slovenije

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top