Zimsko državno prvenstvo za mlajše dečke in deklice

Minuli vikend se je v bazenu Tivoli z državnim prvenstvom za mlajše dečke in deklice nadaljevala sezona zimskih prvenstev. Za naslove najboljših se je borilo 241 plavalcev iz 23- ih slovenskih klubov, kar je največ v zgodovini prvenstev.  Posledično se je torej konkurenca nastopajočih močno povečala, za kar gre zahvala  vse večjemu številu zimskih bazenov in s tem tudi večjega števila plavalcev.

Naj spomnimo, da so na zimskih DP- jih še pred štiridesetimi leti nastopili plavalci le 4-ih klubov : Ilirije, Branika, Triglava in Rudarja, tistih klubov, ki so imeli v svojem kraju primerne pogoje za trening, torej zimski bazen. Ker kot vemo, situacija z zimskim bazenom v Trbovljah ni rožnata in je torej zgodnje selekcioniranje in usmerjanje v ta lep in zdrav šport moteno, je toliko bolj razveseljivo dejstvo, da trboveljski plavalci uspešno nadaljujejo tradicijo plavanja, ki se je začela z imeni Alauf, Blažič, Kus, Kmetič, Novak, Hanžekovič, Agrež, Koncilja, Gregorčič, Požun, Bola. Ne tako starim zvezdam trboveljskega plavanja, Tjaši Vozel, Primožu Podbregarju, Roku Leskovcu, Burgar Janu in še nekaterim, pa sta se pridružili novi plavalni zvezdi oz. zvezdici iz Trbovelj, ki sta na tem prvenstvu zasijali najsvetleje.

Kot smo že napovedovali, so se predvidevanja o kompletu medalj uresničila.Avtor nove pravljice je postal Žiga Šintler, ki si je priplaval, ne samo komplet medalj, temveč je postal najuspešnejši plavalec prvenstva v Ljubljani. Šest zlatih medalj, ter srebro in bron v osmih nastopih, je dosežek vreden vsega spoštovanja. Svojo premoč v znanju in pripravljenosti je dokazal na 100, 200, 400 prosto, ter 100, 200 prsno in 100 mešano. Srebro je osvojil na 100 hrbtno in bron na 200 hrbtno. Poleg tega pa je odplaval 3 najboljše rezultate na prvenstvu in postal daleč najboljši plavalec.

A da Žiga ni ostal osamljen v svojem suverenem plavanju, je svojo nadarjenost dokazala tudi plavalka Tiatara Zupančič, za katero smo že lani napovedali preboj med najboljše mlade plavalke. Tudi te napovedi so se uresničile, saj je prav tako v osmih nastopih, kar šestkrat stopila na oder za zmagovalke v mlajšem letniku. Prva na 400 prosto, 3 x druga na 50 delfin in prosto, ter 200 prosto in 2 x tretja na 100 prosto in 100 mešano.

Tako sta edina nastopajoča plavalca Plavalnega kluba Lafarge Cement, Tiatara in Žiga, na tem prvenstvu ekipno osvojila 16 mesto s pripombo, da je bil naš plavalni klub po osvojenih medaljah na odličnem drugem mestu za zmagovalko Olimpijo, ki je imela v svojih vrstah 24 plavalcev in nastope v štafetah. Torej sta naša mlada junaka resnično vredna vsega spoštovanja.

Torej, ” konec dober, vse dobro “, vendar ne smemo prezreti dejstva, v kakšnih pogojih trenirajo trboveljski plavalci. Ob boljših razmerah za trening, bi se plavalni klub vsekakor vrnil na pota stare slave.

Darko Raušl


 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top