Zimsko državno prvenstvo v plavanju za kadete, mladince in člane

Od četrtka pa do nedelje je v kranjskem olimpijskem bazenu potekalo Zimsko Državno prvenstvo v plavanju za kadete, mladince in člane, katerega se je od 25 klubov s 420 plavalci, udeležilo tudi 10 plavalcev plavalnega kluba Lafarge Cement. Tekmovanja, ki se ga bomo spominjali predvsem po dveh dogodkih; po šestih zmagah Žbogar Robija in treh v prsnem slogu Trboveljčanke Tjaše Vozel, ki  dokazuje, da je v prsnem slogu nepremagljiva.

Tako so se domači plavalci, barve kluba so zastopali; Žiga Kovačič, Nejc Kos, Tilen Šintler, Marcel Urbanija, ter dekleta Nina Kos, Karmen Kovač, Kaja Imperl, Urška Zupanc in Sara Dvorjak,  vrnili  s sedmimi  uvrstitvami v finale, ki jih je kljub vsem tegobam  uspelo  priplavati Nejcu Kosu, Tilnu Šintlerju in Karmen Kovač. Kljub, predvsem zaradi tega, ker je pri teh pogojih, ki jih imajo plavalci v zimski sezoni, nemogoče pričakovati napredek, ki bi jih pripeljal v borbo za medalje. Šolske obveznosti, termini treningov v Hrastniškem bazenu v času kosila, zgodnje vstajanje resnično niso pogoji, ki bi bili primerni za dosego vrhunskih rezultatov. V vsej tej situaciji so tudi naši plavalci po svoje junaki, saj že sedmo leto vztrajajo in upajo na tako željen zimski bazen.

Kot je razvidno iz primerjave z lansko sezono, ko so imeli 4 finalne nastope, je trend napredka v porastu in samo upamo lahko, da bo poletna sezona še uspešnejša, ko imajo plavalci neprimerno boljše pogoje za trening.

Najuspešnejši v  uvrstitvah so od Trboveljčanov postali že omenjeni Nejc Kos, ki se je  4 x uvrstil v finale, a ostal brez tako želene medalje. Nejc je nastopil v finalu na 400 mešano in 400 prosto, ter 800 in 1500 prosto kjer se je medalji najbolj približal s osvojenim četrtim mestom. Na 400 mešano je bil šesti, ter 2 x sedmi na 400 in 800 prosto. V finale se je uvrstil tudi na 200 prosto, a ker bi mu dvakratni nastop v finalu v kratkem časovnem obdobju pobral preveč moči, ga je zaradi boljše uvrstitve v mešanem slogu odpovedal. Pri fantih se je izkazal tudi Tilen Šintler, ki se je z osmim mestom uvrstil med najboljše na 200 prsno in napovedal borbe za najvišja mesta v prihodnosti. Dobro sta plavala tudi Žiga Kovačič in Marcel Urbanija in odveč je poudarjati, da so vsi občutno popravljali osebne rekorde.

Dobro so plavala  tudi dekleta v kategoriji kadetinj. Karmen Kovač  je dosegla nekaj lepih uvrstitev. Najboljšo v disciplini 200 delfin, kjer se je uvrstila v finale in zasedla 8. mesto. Prav tako kot Karmen, so se s solidnimi nastopi izkazale Klara Volaj, Nina Kos, Urška Zupanc , Sara Dvorjak in Hrastničanka Kaja Imperl, ki je na 50 hrbtno odplavala tudi točkovno najboljši rezultat od naših deklet, ter postala konkurenčna ostalim plavalkam, ki imajo neprimerno daljši  tekmovalni  staž. Nov dokaz, da je postopnost prvi pogoj za uspeh v prihodnosti.

Še enkrat pa je ob tej priložnosti potrebno pohvaliti vse naše plavalce, saj v nemogočih razmerah bijejo boj s konkurenco in nezavidljivimi pogoji za trening. V Hrastniku, kjer vsi vemo kakšen bazen je, trenirajo  v “nemogočem terminu”, v času kosila, takoj po pouku. In tako dan za dnem in leto za letom. Izboljšane stotinke, desetinke in sekunde, jim pomenijo večji motiv kot denar, ki je v veliki meri v drugih športih, predvsem kolektivnih, edini motiv za nadaljnje športno udejstvovanje.

Naslednji vikend pa se prvenstva nadaljujejo z nastopi najmlajših, kjer  imamo v Žigi Šintlerju najresnejšega kandidata za kolekcijo medalj.

Darko Raušl, PK LaFarge Cement Trbovlje

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top