Žetev pire pod Mrzlico

Počasi se je dan za dnem približeval dnevu žetve pšenice na stari način s srpi. V soboto, 24. 7. 2021, je Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje pripravilo tekmovanje v žetvi pšenice – sorta pira. Žetev je bila na ekološki kmetiji Zgornji Lemevšek pri Marjanu Lamperju, na 750 m nadmorske višine pod Mrzlico. Vabilu sta se odzvali Društvo kmečkih žena in deklet Hrastnik in Društvo vaških žena Čemšenik. Pričakovali smo večje število društev, a žal so bila v tem poletnem času zadržana, mogoče jih je tudi odvrnila prisotnost virusa v državi. Žetev je postala že tradicionalna in omenjena društva si resnično želijo tovrstnega sodelovanja na področju kmečkih opravil in ohranjanja starega načina dela. Žetev s srpom kmečke žene, vendar ne vse, obvladajo. Vse prisotne so bile vesele, da sta se želela naučiti žeti tudi dva učenca 4. razreda osnovne šole. Ker sta imela spretno »mojstrico žetve«, ki obvlada delo s srpom, sta z zagnanostjo upoštevala navodila, kako se drži srp in kako se naredi poresel.

Tretje mesto je osvojilo Društvo vaških žena Čemšenik, drugo mesto Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje in prvo mesto Društvo kmečkih žena in deklet Hrastnik. Partnerji žanjic so pri spravilu požete pšenice pomagali in s tem prispevali svoje znanje in moč, da so snope odpeljali in zložili v kozolec. Po opravljenem delu so si udeleženci prireditve zaslužili dobro toplo malico – golaž z belimi žganci, za kar je poskrbela članica DKŽD Trbovlje. Pohvalo je bilo slišati iz vsakih lačnih ust. »Še bo kuhala«, tako je zagotovila. Lastnik kmetije pa je poskrbel za pijačo.

Podana je bila ideja, da bi drugo leto povabili podeželsko mladino Zasavja, da jim prikažemo in ponudimo srpe v roke, da se naučijo spretnosti ravnanja s tovrstnim orodjem. Kot je reklo «Nikoli ni prepozno«, da spoznajo, kako se je nekdaj delalo na kmetijah.

Ob slovesu so bile izrečene besede: «Ostanite zdrave in pazite nase.« Lastnik kmetije je bil zadovoljen in vsa prireditev se je v najlepši luči zaključila z željo, da se drugo leto vidimo zdravi in pripravljeni pomagati pri tem opravilu.

Sestavek in foto: Metka Štrajhar

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top