ZDRUŽENJE OBČIN ZA PRIHODNJE LETO PREDLAGA ZA 50 EVROV VIŠJO POVPREČNINO OD LETOŠNJE

Združenje občin Slovenije za prihodnje leto predlaga povprečnino v višini 673,62 evra, kar je za 50 evrov več od letošnje. Za leto 2022 pa bi k temu prišteli še dvig plač v tem letu, so sporočili po današnji seji predsedstva združenja, ki je potekala v Litiji.

Kot so pojasnili, so osnova za njihov izračun izračunani dejanski stroški, ki so jih občine imele v lanskem letu in povečani stroški dela v letu 2020 in 2021, ki v izračunih za leto 2019 še niso bili upoštevani, a ji bo v prihodnjih dveh letih uslužbencem na lokalni ravni treba izplačati.

Letos občinam pripada povprečnina v višini 623,96 evra. Na toliko je bila z lani dogovorjenih 589,11 evra povišana z drugim protikoronskim zakonom, ki je začel veljati s 1. majem letos. Višja povprečnina velja za celo letošnje leto.Združenje predlaga tudi, da se že z letošnjim letom odpravi prehodno obdobje pri investicijskem transferju, ki ga določa 21. člen zakona o financiranju občin.

V razpravi s predstavniki službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so župani pozdravili vse napore oblasti za dobro izpogajan finančni okvir na podlagi obeh v torek potrjenih dokumentov na ravni EU.


Pričakujejo pa, da bo država vložila še več naporov v to, da bodo preko večletnega finančnega okvira in inštrumenta za okrevanje financirani projekti, ki jih posamezna lokalna okolja dejansko potrebujejo. Še zlasti to velja za infrastrukturo v lokalnih okoljih, so dodali.

Predstavnike države so tudi opozorili na časovnico črpanja sredstev, ki je izjemno kratka. Pozvali so jih k čimprejšnjemu sprejemanju vseh dokumentov in vključitev vseh reprezentativnih predstavnikov občin v te postopke, so še zapisali v sporočilu za javnost.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top