Zdravstveni dom Trbovlje organiziral veliko reševalno vajo

V soboto, 20. 10. 2018, je bila v Trbovljah organizirana že druga skupna večja vaja potapljačev, policistov, reševalcev in gasilcev. Na vaji so sodelovali potapljači iz Društva za podvodne dejavnosti Trbovlje, policisti in policistke Policijske postaje Trbovlje, reševalci in zdravniki Zdravstvenega doma Trbovlje. Na povabilo pa se je odzvala še ekipa iz ZD Zagorje. Prav tako se je povabilu odzval zdravnik dr. Franc Novak, ki je s svojimi izkušnjami priskočil na pomoč ekipam NMP-NRV. Za velik del vaje so poskrbeli poklicni gasilci Gasilskega zavoda Trbovlje in prostovoljni gasilci PGD Trbovlje mesto. Povabljeni so bili tudi zunanji ocenjevalci s področja NMP,  kolega iz ZD Postojna (Gregor Vidrih, dipl. zdravstvenik) in kolega iz RPKC-LJ (Robert Sabolj, dipl. zdravstvenik). Pri vaji sta sodelovala tudi Anja Podlesnik in Matic Tratar (dipl. MS in dipl. zdravstvenik) iz SB Trbovlje. Da je vse normalno potekalo preko linije 112 so poskrbeli na Regijskem centru za obveščanje Trbovlje.

Vaje so potekale na štirih lokacijah, na vsaki lokaciji pa se je odvijal drugačen scenarij.

Ena izmed vaj je potekala na Trboveljskem bazenu. Medtem ko so potapljači že reševali osebo, ki se je utopila v vodi, so na prizorišče prispeli tudi reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP). Medtem je ob bazenu ves prestrašen taval vzdrževalec bazena, ki je zaradi vsega stresa doživel infarkt. Reševalci NMP so ob prihodu varno pristopili na kraj nesreče. Reanimacije pri osebi, rešeni iz vode, niso izvajali, saj je oseba že mrtva. Vzdrževalca bazena pa so zaradi infarkta primerno oskrbeli.

Druga izmed vaj je potekala na parkirišču pred Gasilskim zavodom Trbovlje. Policisti, gasilci in reševalci so bili preko centra za obveščanje obveščeni, da sta se dva padalca med spustom s padalom zapletla in pristala na drevesu. Na kraju nesreče so bili ob prihodu dveh vozil NMP že prisotni policisti in gasilci z avto lestvijo, ki so oba poškodovanca spustili na tla. Ekipi NMP sta varno pristopili na kraj nesreče, nato pa je vsaka izmed ekip pričela oskrbovati po enega poškodovanca. Ko sta bila poškodovanca na trdnih tleh, sta ju ekipi oskrbeli, ju naložili na zajemalna nosila ter ju odpeljali z reševalnim vozilom.

Tretja izmed vaj je potekala v sejni sobi Zdravstvenega doma Trbovlje, in sicer oskrba otroka Potreben je bil pravilen izračun doze zdravila, le tega pravilno odmeriti, hkrati pa pri otroku odstraniti tujek. Člana NMP sta po petih minutah zamenjala poziciji.

Četrta izmed vaj je potekala na travniku pri reševalni postaji. Center za obveščanje je obvestil reševalne postaje, da se je na travniku pri požiganju poškodoval občan. Ta je ob prihodu reševalcev hodil naokrog z opečeno levo roko ter tožil zaradi opeklin in bolečin v prsih. Poškodovanca je med požiganjem pičila tudi osa, na katere pa je alergičen. Ekipa NMP je tudi tokrat na kraj nesreče pristopila varno. Poškodovancu so oskrbeli poškodovano roko po protokolu za opekline, pravočasno vzeli točno anamnezo oz. SAMPLE, pravočasno ugotovili, kaj se je zgodilo ter prepoznali anafilaksijo in jo razrešili po protokolu.

Ko so bile vse štiri vaje izvedene pa se je pri osnovni šoli Tončke Čeč izvedla tudi »vaja presenečenja«. Na šoli se je zgodilo streljanje in zaradi tega so bili aktivirane policijska enota, gasilske enote ter reševalne enote. Reševalne enote so morale v objektu najprej poiskati vse žrtve ter jih nato ustrezno oskrbeti glede na stopnjo njihovih poškodb. Preživeli so bili nato prepeljani v bolnišnico Trbovlje, Celje in Ljubljano.

Vajo ocenjujemo za uspešno, delo na vajah je potekalo z ekipami NRV (nujno reševalno vozilo) katera pa v sestavi nima zdravnika. Zdravnik je bil ekipam na voljo preko ukv postaje in mobilnega telefona.

 

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top