Zasavski muzej Trbovlje vas vabi na ogled razstave Uporništvo v Zasavju – “Struna je počila”

Zasavski muzej Trbovlje vas vabi na ogled razstave ”Struna je počila” – Uporništvo v Zasavju v Galeriji Mašinhaus v Hrastniku.

Pred dobrimi 150 leti je postalo Zasavje prvo industrializirano območje današnjega slovenskega prostora in zibelka slovenskega proletariata. Slabi življenjski in delovni pogoji so delavski razred spodbudili k boju za svoje pravice. Pri tem so uporabili eno najmočnejših orožij – množičnost.

Kronološki pregled revolta v Revirjih med drugim predstavlja prvo stavko leta 1876 (ženske na dnevnem kopu), rudarske stavke in delavsko gibanje pred prvo svetovno vojno, obdobje med obema svetovnima vojnama, ko naši kraji dobijo naziv rdeči Revirji, drugo svetovno vojno in famozno prvo stavko v povojni Jugoslaviji leta 1958.

Posebno mesto na razstavi pripada osamosvojitvi Slovenije, predstavljena pa je tudi zadnja rudarska stavka leta 2014. Pozornost je namenjena tudi aktualnim dogodkom v letu 2021, ko so se uprli starši z zahtevo po vračanju otrok v šolo v času epidemije in delom Eko kroga za referendum o pitni vodi.

Razstavo so popestrili tudi s filmskim gradivom, saj so na ogled dokumentarni filmi o dogodkih na Kumu leta 1991, zadnji rudarski stavki leta 2014 in še kaj.

Ob razstavi je izšla tudi publikacija, ki jo lahko kupite v Zasavskem muzeju Trbovlje.

Vse to in še več si lahko ogledate na razstavi.

SREČNO!

Zasavski muzej Trbovlje

Požgan Rudarski dom 1. junija 1924 – dom komunistov v Trbovljah (arhiv ZMT)

 

Gladovna stavka julij 1934 na dnevnem kopu Dobrna (arhiv ZMT)

Umik nemške vojske iz Trbovelj 8. maja 1945 (arhiv ZMT)

Zbirni center vojakov JLA Dol pri Hrastniku (foto: Branko Klančar)

 

Prvi dan rudarske stavke leta 2014 (foto: Stanislav Rožanc)

Protest staršev za vračanje otrok v šole in vrtce pred Delavskim domom v Trbovljah 30. januar 2021 (foto: Neža Š. Grmšek)

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top