Zasavje Noisefest International 2015

Dvodnevni festival eksperimentalne/noise glasbe se je tudi tokrat, v 2. ediciji zgodil 5. 6. in 6. 6. junija, natančnje v rudarski vašhavi v Trbovljah. V zapuščenem rudarskem objektu je ponovno zaropotalo in se v dveh dneh razvrstilo kar 27 mednarodnih in domačih izvajalcev, ki so bili predvsem navdušeni nad samim prostorom v katerem se je zvok razprostiral in zapletal med viseče verige s stropov notranjega prizorišča.

 

Prva edicija festivala v letu 2014 je bila odmevna, a tudi tokrat, v letu 2015 ni zmanjkalo navdušenja, med prihajajočimi obiskovalci in samimi zvočnimi umetniki. Med samimi izvajalci so se našli tudi taki, ki ne producirajo zvoka zgolj z elektronskimi napravami, temveč tudi taki, ki ozvočijo predmete, ki jih najdemo na odpadu. Tu mislimo na nizozemske FCKN’BSTRDS, trojček, ki je znan po živih in pisanih nastopih.

Tako smo bili lahko priča njihovim nenavadnim kostumom, narejenimi ravno tako iz odpadkov, ki so spominjali na nekakšne mutante iz apokaliptične prihodnosti. Eden izmed nastopajočih, je bil tudi turški izvajalec Batur Sonmez (Analog Suicide), eden prvih, torej pionir noise glasbe v Turčiji, ki je kljub svoji velikosti, majhna po številu tovrstnih ustvarjalcev.

Pomemben predstavnik je bil tudi japonski noise glasbenik, Hiroshi Hasegawa (ASTRO), eden od pionirjev noise glasbe na Japonskem, član legendarne zasedbe C.C.C.C. (Cosmic Coincidence Control Centre), ki je s svojim performansom oz. zvočno prho, potrdil svojo dolgoletno umetelnost na tem področju. Čutiti je bilo napetost v zraku, obiskovalci so žvižgali od navdušenja, kajti pričakovanje je bilo veliko. A ne glede na relativno prepoznavnost tega ali onega izvajalca, ni čutiti nobene razlike, ki bi nekega izvajalca potisnila v ospredje. Vsi performerji so dosledno izpeljali svoj performans in navdušili s svojim nastopom. Iz te perspektive, je po besedah organizatorja (Neven M. Agalma – Društvo Infundibulum), festival tudi tokrat dosegel svoj namen, v podpiranju vseh nastopajočih in širjenju tovrstne glasbe.
Če naštejemo še nekaj imen izvajalcev, ki so se zvrstili v dveh dneh: Pascal Cretain (Grčija), Theremidi Orchestra (Ljubljana), Melebe Misanthrop (Švica), Mimi Kawuoin (Francija), Dona Ferentes (Italija), SBAR w/ Aphra Tesla (Maribor/Trbovlje/Hrastnik) itd.

 

V tem letu je Zasavje Noisefest International, prinesel zanimiv nabor izvajalcev/performerjev in napovedi za naslednje leto so ravno tako obetavne, ravno tako z velikim številom nastopajočih in predvsem s pripravljenostjo vseh sodelujočih narediti festival odmeven tako doma kot v tujini, – navkljub glasni in intenzivni glasbi, ki sicer ima tudi svoje bolj blage prevoje in odvode, kar se tiče samih podzvrsti v noise glasbi, – in privabiti vse radovedneže in ljubitelje zvoka nasploh v domače zasavsko okolje.

 

http://znfi.org/

https://www.facebook.com/ZasavjeNoisefestInternational/

 

FCKNBSTRDS Hiroshi Hasegawa

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top