Žarko Bašeski: Asphyxia / Dušenje

Vabimo vas na slavnostno odprtje razstave Žarka Bašeskija, ki bo v torek, 6. marca, ob 19. uri v avli Delavskega doma Trbovlje. Na razstavi si boste do 13. marca lahko ogledali avtorjevo delo Asphyxia / Dušenje.

 

O avtorju:
Žarko Bašeski, rojen leta 1957 v Prilepu, je kipar in profesor na Fakulteti za likovno umetnost v Skopju (Oddelek za kiparstvo). Ustvarjalna pot ga je pripeljala v sam vrh svetovne umetnosti, saj v njegovem delu obstaja več elementov, ki so v svetu kiparstva novi in zaradi katerih je njegovo najnovejše delo drugačno: koncept, sodobni pogledi na človeško stanje skozi samo-opazovanje, tehnična produkcija in uporaba novih materialov, hiper-realistična obravnava, velikost dela, filozofski pristop – vse, kar združeno v eno ponuja večplastno branje umetniškega dela.

V zadnjih letih razstavlja od Amerike do Evrope, v Mehiki, New Yorku, Parizu, Bilbau, Pragi, Rigi, Berlinu, Nürnbergu, na Malti in v Italiji, že nekaj let pa potuje po svetu v okviru izjemno uspešne in zelo odmevne razstave Preoblikovana resničnost, 50 let hiperrealistične skulpture. Pri nas se je prvič predstavil v okviru skupinske razstave MIG 21 – mednarodno interdisciplinarno gibanje leta 2016 v Mariboru. Tokrat predstavlja svoje novo monumentalno intermedijsko delo Asphyxia (Dušenje), ki ga je ustvaril v letu 2017 in je njegova ne samo najaktualnejša, ampak tudi najkompleksnejša skulptura doslej, saj vanjo vpeljuje nove medije, ki razširjajo dimenzije umetniške percepcije. Po njegovi lanskoletni pregledni razstavi in mednarodni premieri v Mariboru se je začela turneja po drugih razstaviščih in prizoriščih, ki bo nedvomno mednarodno odmevna. Tako je postavitev njegove skulpture v Trbovljah hkrati še en pomemben pokazatelj aktivnega sodelovanja med Kiblo in DDT/TNM v okviru Mreže centrov raziskovalnih umetnosti.

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top