Z večjo odzivnostjo bi lahko rešili 200 življenj na leto

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji presejalni program za zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesju in danki, ki se imenuje Svit? Program Svit je preventivni zdravstveni program, ki je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Vključuje moške in ženske med 50. in 74. letom starosti, in sicer vsaki 2 leti.

Rak na debelem črevesju in danki je še vedno eden izmed pogostejših primerov raka v Sloveniji, ki pa ima, zaradi poznega odkrivanja rakavih sprememb veliko smrtnost. Prav tako je zdravljenje pogosto zahtevno in boleče. V Trbovljah je ta rak drugi najpogostejši.

Zakaj je odziv na program Svit tako pomemben?

V lanskem letu je bila odzivnost v programu Svit na državni ravni 64,37 %, medtem, ko je bila v Trbovljah zgolj 59,09 %. Če bi dosegli vsaj 70 % odzivnost, bi na leto lahko rešili kar 200 ljudi.

Drug pomemben podatek, zakaj je Svit tako pomemben pa je, da v programu Svit 65-70 % primerov raka na debelem črevesu in danki odkrijejo tako zgodaj, da onkološko zdravljenje ni potrebno.

Moški se redkeje odzovejo na povabilo, kot ženske

Glede na podatke NIJZ glede udeležbe na presejalnem programu Svit, imajo moški za več kot 10 % manjšo odzivnost na povabilo programa Svit, kot ženske.

Odzovite se na povabilo programa Svit in si rešite življenje.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top