Z akcijo ozaveščanja do boljšega zdravja občanov

Odzovi se na povabilo brezplačnih programov Dora, Zora in Svit in pomagaj zmanjšati umrljivost zaradi rakavih obolenj v Trbovljah.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ima Občina Trbovlje veliko število raka na debelem črevesju in danki ter raka na dojkah, in se uvrščamo med slabše slovenske občine glede pojavnosti rakavih obolenj. Prav tako pa imamo tudi večjo umrljivost zaradi rakavih obolenj. Po drugi strani podatki NIJZ kažejo, da se naši občani v manjšem številu odzivajo na povabila  brezplačnih presejalnih programov za zgodnje odkrivanje rakavih oziroma predrakavih obolenj, pa čeprav je to ključnega pomena za daljše in bolj zdravo življenje.

Večja umrljivost zaradi rakavih obolenj je delno posledica manjše odzivnosti na brezplačne programe za odkrivanje raka na dojkah (Dora), programa za zgodnje odkrivanje rakavih in predrakavih obolenj na materničnem vratu (Zora) in zgodnje odkrivanje rakavih obolenj na debelem črevesju in danki (Svit). Kasnejše odkrivanje raka predstavlja namreč manjšo verjetnost za ozdravitev in večjo smrtnost.

Ker si na Občini resnično želimo izboljšati zdravje občanov in zmanjšati umrljivost, kot posledico rakavih obolenj smo začeli z akcijo ozaveščanja o pomembnosti udeležbe na brezplačnih programih Dora, Zora in Svit za zgodnje odkrivanje rakavih obolenj, in sicer skupaj z zavarovalnico Triglav, Zdravstvenim domom Trbovlje in medijskim partnerjem, Radiem Aktual Kum.

Občina Trbovlje zato apelira na vas, da se odzovete na povabila brezplačnih programov Zore, Dore in Svita. Da se odzovete na povabilo in udeležite pregleda vas nič ne stane, lahko pa vam reši življenje.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top