Vzpostavlja se Center za zaščito in reševanje

Izredno smo veseli, da imajo eno leto po reorganizaciji gasilstva v Trbovljah, gasilci prenovljene prostore, ki jim omogočajo učinkovitejše intervencije ter bolj sproščeno preživljanje časa v Centru za zaščito in reševanje Trbovlje, kjer želimo združiti vse, ki delujejo na področju zaščite in reševanja v naši občini.

Že v spomladanskih mesecih je Občina Trbovlje zamenjala prej zelo dotrajana okna na gasilskem domu, v juniju pa se je začela še dolgo pričakovana prenova prostorov. Prenovljene so bile pisarne, komandna soba, opremljena s sodobno komunikacijsko in tehnično opremo, hkrati pa se je uredila tudi soba za druženje, ki združuje sodobno opremljeno kuhinjo in večnamensko prostor, namenjen sproščanju kot tudi sestankom.

Za spektakularnejši vhod v gasilski dom pa poskrbi deset zapovedi, ki obiskovalca pričaka na levi strani, na desni pa »show wall«, z vsemi dosežki gasilcev iz preteklosti.

Ker pa smo želeli s prenovo omogočiti boljše pogoje za vse PGD-je v občini, je v zgornjem nadstropju urejen fitnes, namenjen vsem trboveljskim gasilcem. Vsi gasilci v Trbovljah bodo tako lahko v razširjenem in sodobno opremljenem fitnesu krepili svojo fizično pripravljenost, ki je še kako pomembna pri intervencijah.

Kot je ob prenovi gasilskega doma povedala arhitektka dr. Anja Jutraž jih je pri zasnovi prenove vodilo delo gasilcev, trenutnih in bodočih uporabnikov prostora: njihova požrtvovalnost, marljivost, pozitivizem, kondicijska pripravljenost. »Rdeča-temno siva barva gasilskih avtomobilov in uniform nam je bila osnova za oblikovno podobo notranjosti, dodali pa smo ji naravne elemente, les in zelenje. Takoj ob vhodu je moderno opremljena dežurna soba s pripadajočimi pisarnami vodij gasilskih enot. Ker vemo, da tako poklicni kot prostovoljni gasilci preživijo v gasilskem domu ogromno ur, smo jim želeli ustvariti prostor, kjer bi se dobro počutili in bi se lahko tudi odpočili od stresnih situacij. V ta namen smo jim zasnovali skupinski prostor z zunanjo teraso v pritličju, namenjeno druženju, počitku ter tudi sestankom in predavanjem: kuhinja z visoko mizo, barskimi stoli in izhodom na zunanjo teraso, pinkponk miza, ki se lahko v trenutku spremeni v mizo za sestanke, viseča mreža, dve notranji kolesi z mizo za krepitev moči, kavči ob projekcijski steni, piši/briši tabla za brainstorminge, manjša miza z računalniki, dodali pa smo tudi nekaj korit z zelenjem. Kot dodatek skupinski sobi je večji fitnes v 1. nadstropju, kjer se nahajajo številne naprave, uteži, ripstol ipd. za namene pridobivanja fizične kondicije gasilcev. Pred fitnesom smo ustvarili steno gasilcev: tu so napisana vsa prostovoljna gasilska društva saj je prostor namenjen vsem gasilcem.«

Županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič ob izredno pomembni prenovi prostorov izpostavlja, da smo eno leto po reorganizaciji pokazali, da gasilstvo v Trbovljah ni nazadovalo, temveč je dobilo nov zagon. »S prenovljenim prostori so gasilci pridobili še boljše pogoje za sodelovanje, izvedbo vaj in varovanje lokalnega okolja. Na občini se namreč zavedamo, da se dobri pogoji, v katerih gasilci delujejo, odražajo tudi pri njihovih intervencijah in vseh ostalih gasilskih aktivnostih. Si pa na občini resnično želimo pod eno streho združiti vse, ki delujejo na področju zaščite in reševanja, saj bi jim s tem omogočili lažje sodelovanje in spopadanje s stresnimi situacijami. Zato omenjena prenova gasilskega doma predstavlja  investicijo v celotno lokalnost skupnost ter na nek način začenja zgodbo novega Centra za zaščito in reševanje Trbovlje. Letos bodo gasilci pridobili tudi še eno novo, v teh časih zelo pomembno, vozilo za posredovanje pri prometnih nesrečah.«

Da so tudi gasilci izredno veseli, s prenovljenimi prostori pa sporoča tudi predsednik PGD Trbovlje-mesto Marko Zaletel. »Trboveljski gasilci smo z obnovo gasilskega doma po mnogih letih pridobili ustrezne prostore, ki nam bodo omogočali razvoj gasilstva v občini in vodenje večjih ter zahtevnejših intervencij. Novi prostori tako zagotavljajo kapacitete za vodenje večjih intervencij, vzdrževanje ustrezne prishofizične pripravljenosti ter odlične pogoje za vsakodnevne delo zaposlenih in prostovoljnih gasilcev. Ponosni smo predvsem na novo dežurno sobo, ki podpira vodenje večjih intervencij s sodobno informacijsko tehnologijo, od radijske konzole, telefonske centrale in nadzorno operativnega centra, ki iz ene točke omogoča upravljanje z objektom in vodenjem enot na terenu, do sodobnega in moderno opremljenega fitnesa, kjer operativni gasilci skrbijo za dobro psihofizično pripravljenost. Tudi ostali prostori so sodobno opremljeni in času primerni. Moderno urejena kuhinja, pisarne in ostali prostori so razlog, da je druženje med operativnimi gasilci še bolj prijetno in da gre razvoj gasilstva v občini še hitreje in bolj kvalitetno naprej! Tu gre predvsem zahvala Občini Trbovlje, ki razume naše potrebe in pomembnost razvoja gasilske organizacije in našim članom, ki s svojim prostovoljnim delom krepijo naše poslanstvo in dvigajo kvaliteto gasilstva na še višjo raven.«

Takšne investicije pomenijo veliko korak za razvoj našega mesta in tudi za razvoj in krepitev gasilskih vrednot. Pa vendar se ne bomo ustavili zgolj pri prenovljenih prostorih. V letošnjem letu bodo gasilci dobili tudi novo vozilo, ki jim bo omogočalo varnejše intervencije, v prihodnjem letu pa še dve vozili.

Da boste resnično opazili razliko med prej in potem, pa si poglejte še stanje pred prenovo. Razlika je več kot očitna …

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top