Vsaj enkrat dnevno temeljito čiščenje vozila

Danes se je sprostil javni potniški promet, vendar je za varno uporabo javnega prometa potrebno spoštovati higienska priporočila, ki jih je izdal NIJZ.

Najpomembnejše priporočilo je, da osebe z znaki akutne okužbe dihal (povišana telesna temperatura, kašelj, izcedek iz nosu, kihanje …) ne uporabljajo javnega potniškega prometa.

Priporočila za zdrave uporabnike javnega prometa:

  • Potniki morajo ob vstopanju na avtobus in izstopanju z njega upoštevati varnostno razdaljo 1,5 metra do drugih oseb. Ob manjši razdalji se tveganje za okužbo poveča. Pri čemer je potrebno upoštevati, da v primeru, ko še ni vzpostavljene zaščitne pregrade med voznikom in potniki, slednji najprej izstopijo iz vozila, šele nato je omogočen vstop drugim.
  • Na avtobusu je ves čas vožnje obvezna uporaba zaščitne maske, ki prekrije nos in usta ter se je med nošenjem ne sme dotikati.
  • Pred vstopom na avtobus je obvezno razkuževanje rok, medtem ko je pri izstopu razkuževanje priporočljivo.

Priporočila za prevoznike:

  • Na vozilu morajo biti jasno označena pravila načina vožnje v času epidemije.
  • Vstopna in izstopna vrata so označena in ločena. V primeru, da med voznikom in potniki ni fizične pregrade je možen vstop na avtobus le zadaj.
  • Ker je za potnike ob prihodu na avtobus obvezno razkuževanje rok, morajo biti razkužila nameščena pri vhodu in izhodu iz avtobusa.
  • Tudi voznik mora imeti v svojem prostoru na razpolago razkužilo in redno, večkrat dnevno, razkužiti površine, ki se jih pogosteje dotika. Hkrati pa je tudi zanj obvezna uporaba maske, ki jo je treba na dve do tri ure varno zamenjati.
  • Dokler ni urejena varnostna pregrada med voznikom in potniki ne poteka nakup vozovnic.
  • Prevoznik mora tudi poskrbeti za redno prezračevanje in razkuževanje vozila, kar je treba storiti po vsaki končani progi. Vsaj enkrat dnevno pa je treba temeljito očistiti in razkužiti avtobus, predvsem površine, ki se jih ljudje pogosteje dotikajo.

 

NIJZ ob tem svetuje, da se v času epidemije ne poslužujemo javnega prometa za nenujne zadeve. Kljub vsem preventivnim ukrepom in upoštevanjem priporočil okužbe v vozilu namreč ni mogoče izključiti.

 

 

 

Vir fotografije: www.ptujinfo.com

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top