Vinko Pfeifer: Planinstvo in kultura

Ni veliko Trboveljčanov, ki ne bi poznalo Vinka Pfeiferja; planinca, pevca, literata in amaterskega slikarja. Ob 80 letnici rojstva je na ogled postavil 81 svojih likovnih del s pretežno planinsko tematiko. Otvoritev razstave je bila 17. februarja 2015 v galeriji Delavskega doma Trbovlje, ki se jo je udeležilo veliko število ljudi. Ob tej priliki je avtor razstave na uvodni del prireditve povabil prijateljice in prijatelje iz najpomembnejših področji svojega vsestranskega in bogatega udejstvovanja.

Tako je obsežen kulturni program povezovala njegova literarna kolegica pri Društvu upokojencev Trbovlje Marija Kužnik, ki  je na začetku lepo pozdravila vse prisotne, med katerimi je še poseben pozdrav veljal predsedniku Planinske zveze Slovenije gospodu Bojanu Rotovniku, direktorju Delavskega doma gospodu Zoranu Pozniču in starosti planinstva v Trbovljah ter častnemu občanu Trbovelj, gospodu Tinetu Lenarčiču.

Za tem je na kratko opisala Vinkovo življensko pot in izpostavila nekaj pomembnejših aktivnosti iz njegovih obsežnih področji delovanja. Za tem so njegovi dolgoletni prijatelji iz moškega pevskega zbora Zarja zapeli, najprej planinsko himno Jakoba Aljaža „Oj, Triglav moj dom“, nato pa še dve slovenski narodni pesmi.

Sledil je nastop predsednika Planinskega društva Trbovlje gospoda Matjaža Kilarja, ki je v svojem nagovoru  opisal Vinkovo udejstvovanje na področju planinstva. Poudaril je njegov velik prispevek pri vzgoji mladih planincev, posebno na področju orjentacije in pri izobraževanju planinskih vodnikov. Zahvalil se mu je tudi za njegovo dolgoletno udejstvovanje pri vodenju izletov kakor tudi za sodelovanje na ostalih področji delovanja društva. Čestital mu za pripravo tako obsežnega opusa slikarskih del, in mu zaželel še veliko dolgih in zdravih let.

Nekaj vzpodbudnih in zahvalnih besed je Vinku izrekel tudi predsednik Planinske zveze Slovenije, pri čemer je poudaril, da krovna planinska organizacija v Sloveniji posveča precej pozornosti, razen planinstvu, tudi drugim dejavnostim, kamor prav gotovo spadajo tudi kulturni dogodki, kakršen je ta razstava slik.

Sledil je nastop mešanega pevskega zbora Svoboda, koder je dolgo časa prepeval tudi Vinko. Zapeli so tri pesmi. Obsežen kulturni program je nadaljevala Vinkova velika prijateljica Eva Erjavec, ki je, najprej na flavto, zaigrala poskočno melodijo, za tem pa še zapela melodično arijo iz znane opere.

V nadaljevanju je nekaj o sebi in svojem življenjskem delu povedal tudi Vinko sam.

O postavitvi razstave in umetniški vrednosti razstavljenih del je nato spregovoril akademski kipar in direktor Delavskega doma gospod Zoran Poznič. Za prijeten konec kulturnega programa so poskrbele še članice ženskega pevskega zbora pri Društvu upokojencev Trbovlje, ki so zapele tri  pesmi.

Po zaključku uvodnega kulturnega programa, so si  razstavo slik, z zanimanjem, ogledali številni obiskovalci in gosti. Želimo si še več takšnih prireditev in sodelovanja. To zmorejo prostovoljci.

IMGP2836_ex1_resize IMGP2837 IMGP2845_ex1_resize IMGP2850 IMGP2856_ex1_resize IMGP2876_ex1_resize IMGP2882_ex1_resize IMGP2886_ex1_resize IMGP2903_ex1_resize IMGP2918 IMGP2940_Ex_resize

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top