Veterani Gasilske zveze Trbovlje na Kočevskem

Po dveh letih premora – zaradi znanih okoliščin, smo se gasilski veterani GZ Trbovlje 19.05.2022 ob 7.00 zjutraj  odpravili na strokovno ekskurzijo na Kočevsko. Med potjo smo se ustavili na enem od počivališč, kjer smo pomalicali. Po okrepčilu smo nadaljevali pot proti Kočevski Reki, kjer so nas že čakale prijazne vodičke, da nas pospremijo in razkažejo bunker Škrilj in vas Kočevsko Reko.

Razdelili smo se v dve skupine, ena skupina se je podala, pod vodstvom vodičke Katarine Valentić, na ogled bunkerja, druga skupina pa pod vodstvom vodičke Nine Janežič na ogled Kočevske Reke,  kjer smo si ogledali razne znamenitosti, nekdaj zaprtega območja in na novo zgrajeno cerkev Janeza Krsnika, katero nam je podrobno predstavil župnik g. Ivan Milčinovič. Po njegovih besedah, sedanja cerkev, ki stoji na mestu prejšnje porušene leta 1954 in, ki je bila zelo bogata z čudovitimi baročnimi oltarji, izkazuje obliko, smer in položaj, ki se v veliki meri ravnajo po stari porušeni cerkvi. Zasnovana je kot enoladijska slovesna stavba z navzdol obrnjenimi polkrožnimi okni, kar daje prostoru in arhitekturi poseben čar in razgibanost. Likovno oblikovanje v cerkvi je pa oblikovano tako, da v njej vsak začuti resnico preteklih časov. Kraj Kočevska Reka je bilo med letoma 1950 – 1990 zaprto območje skupaj z velikim delom Kočevske. Posestvo Snežnik, ki je skrbelo za gozdove, lovišča in zaslužek redkih domačinov in mnogih priseljencev, je dajalo popoln utrip temu kraju. Večina prebivalcev je bila zaposlena na posestvu in tako služila takratni oblasti.

Ker se je prva skupina že vrnila iz bunkerja, se je druga skupina pod vodstvom vodičke Katarine Valentić podala na ogled prav tega. Še ne daleč nazaj, ene najbolj varovanih slovenskih skrivnosti – bunkerja Škrilj. Zgrajen je bil med letoma 1953 in 1957. Predstavljal je telekomunikacijski center objektov v Gotenici in bil namenjen neposredni zaščiti tedanjega političnega in vojaškega vodstva.

Po zanimivem ogledu znamenitostih in polni vtisov, smo se v popoldanskih urah odpravili proti Gostinstvu Tušek ob Kočevskem jezeru, kjer smo se ob hrani in pijači sprostili, si izmenjali nekaj besed. Polni dobre volje smo se pozno popoldne ustavili še pri gasilcih PGD Kočevje, kjer nam je predsednik gasilkega društva Igor Kalenič predstavil delovanje gasilstva na področju Kočevja. Zanimala nas je tudi intervencija pri zadnjem velikem požaru v podjetju Melanin. Predsednik nam je tudi to podrobno razložil, mi pa smo ga z velikim zanimanjem poslušali, saj je bila to razlaga iz prve roke. Razlago je prekinil poziv na intervencijo. Vsi obiskovalci smo se hitro odstranili, da ne bi ovirali odhoda na intervencijo.

Predsednik gasilskih veteranov GZ Trbovlje se prdsedniku PGD Kočevje zahvalil in mu predal simbolično darilo – rudarsko svetilko. Po končani predstavitvi smo si ogledali še gasilski dom, opremo, vozni park in se odpravili proti domu.

Pavel Nemet
Foto: Teodor Forte in Janez Štrucel

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top