Velikonočna delavnica

Prazniki so zato, da jih praznujemo. Ljudje so si že v davnini izmislili rituale, po katerih si že na daleč vedel kateri prazniki prihajajo. Zato si ne morem zamisliti Velike noči brez opranih šip in pirhov. Vsak si prisvoji atribut, ki ga ima najrajši. Jaz obožujem barvanje jajčk.

Ko sem prišla v Prelesje, sem se spoznala s pisanicami. To niso jajčka za pojest-so večna. Jajčna lupina pa je seveda krhka, zato je potrebna rahločutnost za ravnanje z njimi-tako kot z vsemi lepimi stvarmi.

Rdeče črno bela barva, ki je zaščitni znak pisanice in cofek na dnu jajčne lupine jo delajo posebno, svečano in igrivo. Adlešička pisanica je postala ambasador Bele krajine. Postopek izdelave je sila natančen in dolgotrajen. Naučila sem se ga, ker sem bila radovedna. Na delavnicah Petre in Tončke sem se naučila osnove in jih vsako leto obnavljam na delavnici v Prelesju.

Tega znanja enostavno nisem mogla zadržati samo zase in jih vsako leto delim z mojimi prijatelji. Letos sem organizirala delavnice v društvu Sadeži družbe Črnomelj in v DC ŠENT Trbovlje.

Velikonočno delavnico v DC ŠENT Trbovlje sem izvedla 26.3.2018. Nekaj utrinkov iz te delavnice.

 

Ustvarjanje. Foto R.N.

 

Ustvarjalci in prekrasne pisanice. Foto R.N.

 

“Delavnica mi je bila zelo zanimiva, še nikoli nisem delala belokranjskih pisanic. Videla sem, da je z ustvarjanjem veliko dela, za naslednjič pripravim ideje za vzorce.” Dragica

“Spoznala sem novo tehniko barvanja pisanic, ki je pri nas v Zasavju ne poznamo. Je popolnoma drugačna od našega načina barvanja pirhov. Potrudili smo se ustvariti lepe vzorce. Bilo mi je všeč, imela sem lepo dopoldne v prijetni družbi.” Ksenija

“Izdelava belokranjskih pisanic je posebna tehnika, ki zahteva veliko prakse. Delavnica mi je bila zelo všeč.” Vlado

 

Delavnica belokranjskih pisanic. Foto R.N.

 

 

Pisanica. Foto R.N.

 

Obe delavnici sta bili neponovljivi in vendar enaki v veselju udeležencev, ko so prejeli izdelano pisanico. Veselje je bilo gledati koncentracijo in navdušenje udeležencev. Kot prelepa roža se je razcvetela drobcena umetnina-pisanica.

In te delavnice so zame praznik. Praznik, ker sem razveselila veliko ljudi in seveda ker ohranjam dediščino svojih prednikov.

 

Lidija Maričič

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top