»Večino svojih čustev najraje izrazim skozi glasbo!« – intervju z Ajdo Grabnar, finalistko Slovenske note 2019

Ajda Grabnar, 19-letnica, ki prihaja iz Trbovelj, zase pravi, da jo že od majhnih nog spremlja glasba. Igrala je tako flavto kot pozavno, se udeleževala v različnih pevskih zborih, prav tako je članica lokalne pihalne godbe. Vsi, ki jo poznajo, jo poznajo večinoma kot izredno pozitivno, odprto in komunikativno osebo, glede glasbe pa se je najbolj uveljavila kot instrumentalistka. Hkrati pa je tudi finalistka pevskega tekmovanja Slovenska nota 2019, ki letošnje že tretje leto poteka v Hrastniku in ga organizira Mladinski center Hrastnik. Kdo je Ajda osebno? Kaj si želi in pričakuje od sebe v prihodnosti? In zakaj si želi, da jo sokrajani pridejo podpret na finalni večer Slovenske note 2019, ki bo 7. septembra 2019 v Hrastniku? Spoznajte sokrajanko Ajdo Grabnar v spodnjem intervjuju, ki ga je podala ekskluzivno za portal Sr(e)čno Trbovlje …

 

FOTO: osebni arhiv.

FOTO: osebni arhiv.

Ajda, za vse bralce portala Sr(e)čno Trbovlje, ki te še ne poznajo – kako bi se predstavila nekomu, ki te ne pozna? Kako bi se opisala na najbolj iskren način?

Prihajam iz Trbovelj, večino časa pa preživim v Mariboru, kjer študiram ekonomijo. Trudim se biti pozitivna in nasmejana oseba, čeprav imam, kot vsi, tudi slabe trenutke. Sem zelo komunikativna, večino svojih čustev pa najraje izrazim skozi glasbo, ki me spremlja že od malih nog.  

 

Študiraš ekonomijo v Mariboru, a kljub temu te glasba spremlja vsak dan. Kdaj si se prvič povezala z glasbo in kako?

Prvič sem se z glasbo povezala, ko sem bila stara približno 5 let in se pretvarjala, da dirigiram orkestru plišastih igrač. Že takrat so me pritegnili zvoki klasične glasbe, ko pa sem se vpisala v glasbeno šolo in se jo začela še učiti, pa me je popolnoma prevzela.

 

Igraš tako pozavno kot flavto, torej si se uveljavila predvsem kot instrumentalistka. Kaj ti je nastopanje kot instrumentalistka nudilo za tvoje nastopanje kot pevka?

Predvsem znanje, kako se vživeti v glasbo in jo svetu interpretirati s čustvi.

 

Na svojih socialnih omrežjih si ob najavi, da si finalistka Slovenske note 2019, zapisala, da si še pred pol leta imela tremo sama pred seboj peti pod tušem, sedaj pa pogumno predstavljaš svoje petje publiki, ki te spremlja. Kdaj je bil tisti usodni »klik«, da si se opogumila in rekla »hočem se predstaviti kot pevka!«?

Mislim, da je bilo to enkrat lanskega decembra, ko sem si v Mariboru pred pomembnim kolokvijem kuhala kavo in zraven, kot po navadi, prepevala ter se tako poskusila znebiti stresa.

 

Pred kratkim si tudi priredila svoj čisto prvi akustični koncert v Mladinskem centru Trbovlje. Kako je prišlo do tega sodelovanja in kako bi strnila občutja o koncertu?

Do tega sodelovanja je prišlo tako, da me je za nastop prosila Ana Špajzer, sicer zaposlena v MCT, in sem privolila, saj je to dobra promocija tudi zame. Občutki o koncertu so nepopisni. Bi z veseljem še ponovila.

 

S svojo udeležbo na Slovenski noti 2019 pa postajaš čedalje bolj povezana s slovensko glasbo. Kaj meniš o slovenski glasbi in kateri slovenski izvajalci oz. izvajalke te navdihujejo?

Slovenska glasba se mi že od nekdaj zdi čudovita in odličen način za ohranjanje kulture in izpoved čustev v materinščini. Od vseh izvajalcev me najbolj navdihujejo Mi2, Hamo & Tribute 2 Love ter Tabu. Sem mnenja da imajo res pristna besedila, s katerimi se lahko oseba poistoveti.

 

Kaj pa sporočaš vsem svojim sokrajanom in sokrajankam – zakaj je vredno, da te pridejo podpret na Slovensko noto 2019 7. septembra 2019 v Hrastnik?

Pridite in dovolite, da se vam predstavim tudi v pevski luči in ne le kot instrumentalistka v zadnji vrsti, pri pozavnah, na koncertih Delavske godbe Trbovlje. Seveda pa bi bilo tudi super, če bi lahko imeli še eno zmagovalko iz Trbovelj.

 

In še nazadnje – kaj ti osebno pomeni tvoji domači kraji, Trbovlje in Zasavje? Namreč zase praviš, da ponosno pokažeš svoje zasavske korenine širom Slovenije, kamor te nese pot …

Osebno bo zame to vedno kraj, v katerem sem se vedno počutila najboljše in sem lahko začela graditi svojo glasbeno kariero. Zdi se mi namreč pomembno, da ponosno pokažemo svoje korenine ter jih predstavimo tudi drugje, saj imamo tako vedno del doma s seboj.

 

Ajda Grabnar se bo potegovala za zmago na Slovenski noti 2019 septembra v Hrastniku. Je ena od desetih finalistov, le enemu pa bo uspelo zmagati in si s tem pripeti svojo prvo pesem, ki jo bo posnel v studiu ter izdal na slovenski glasbeni trg. Zmagovalko-ca bodo določili publika v dvorani Delavskega doma Hrastnik, spletno glasovanje in strokovna komisija.

 

Kratke izseke vseh desetih finalistov Slovenske note si lahko ogledate TUKAJ (klik).

 

FOTO: Simon Tanšek (Foto Klub Hrastnik)

FOTO: Simon Tanšek (Foto Klub Hrastnik)

 

 

 

Organizacijska ekipa Slovenske note 2019

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top