Vas zanima, ali ste preboleli okužbo z novim koronavirusom?

V Diagnostičnem laboratoriju ZD Trbovlje vam nudimo presejalno serološko testiranje za dokazovanje prisotnosti protiteles proti koronavirusu SARS CoV-2.

 

Kakšen je namen testiranja?

Testiranje je namenjeno dokazovanju prebolele okužbe s SARS-CoV-2. Okužba lahko poteka tudi brez ali z zelo blagimi simptomi in znaki, zato se mnogo ljudi niti ne zaveda, da so že prišli v stik z virusom in razvili protitelesa.

 

Kaj nam test pove?

Test temelji na dokazovanju prisotnosti protiteles v krvi, ki se razvijejo po okužbi. Če so v krvi prisotna protitelesa pomeni, da je človek prišel v stik z virusom.

Zaradi zakasnjenega pojava protiteles po začetku okužbe, serološki test ni uporaben za dokazovanje trenutne okužbe z virusom.

Test tudi ni uporaben pri prestopu meje ali skrajšanju odrejene karantene!

 

Kdaj na testiranje?

Testiranje se lahko opravi kadarkoli, razen v primeru simptomov in znakov akutne okužbe (slabo počutje, utrujenost, nahod, povišana telesna temperatura, kašelj). Za dokazovanje trenutne okužbe je najprimernejše določevanje ribonukleinske kisline (RNK) v respiratornih kužninah z metodo verižne reakcije s polimerazo v realnem času (RT-PCR). Najpogosteje se odvzame bris nosno-žrelnega prostora.

V primeru simptomov in znakov akutne okužbe se posvetujte z izbranim osebnim zdravnikom.

 

Rezultati testiranja:

Pozitivno: Pacient je v preteklosti prišel v stik z virusom SARS-CoV-2 in razvil protitelesa.

Negativno: Pacient v preteklosti ni prišel v stik z virusom SARS-CoV-2.

 

CENA TESTA: 25€

 

Odvzem vzorcev je možen od ponedeljka do četrtka med 7.15 in 17.00, ter v petek med 7.15 in 13.00. Za odvzem se je potrebno predhodno naročiti na telefonsko številko 03 56 24 170.

 

OPOZORILO:

Dokaz prisotnosti protiteles v krvi še ne zagotavlja imunosti, saj stopnja zaščite po preboleli okužbi še ni znana.

 

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top