Varujmo čebele

Svetovno znani fizik  in  dobitnik Nobelove nagrade za fiziko Albert Einstein naj bi ob neki priliki izjavil:

»Če bi čebela izginila z obličja sveta, bi človeku ostala ne več kot štiri leta življenja. Nič več čebel, nič več opraševanja, nič več rastlin, nič več živali, nič več človeka”

Ta njegov citat je v luči skrivnostnega izginjanja čebel povzelo veliko novinarjev, nacionalnih časopisov in  tudi na stotine spletnih dnevnikov. Res je, da bil Einstein pameten mož, morda celo najpametnejši človek nasploh, vendar na žalost ni bil čebelar in tako o čebelah ni vedel prav veliko. Prav tako zgornjega citata slavni fizik ni nikoli izrekel. Podobno kot pri mnogih drugih citatih, so tudi tega pripisali Albertu Einsteinu, da bi mu dodali pridih avtoritete. Kot se večkrat zgodi, pa je v ponarejenem citatu zrno resnice in apokaliptični prizvoki niso le strel v prazno.

Če bi čebele izginile po vsem svetu, bi prišlo do pomanjkanja hrane, saj čebelje družine ne bi več opraševale rastlin, od katerih pridobivamo sadje, zelenjavo, oreščke itd . Med bi izginil s tržišča in raznovrstni uporabniki voska bi morali začeti uporabljati dražje nadomestke. Pretresi v svetovni ekonomiji bi bili torej globoki in dolgotrajni.

Izumrtje več kot 7000 čebeljih vrst, kolikor ji danes poznamo, bi na glavo postavilo celotne ekosisteme. V nekaterih ekosistemih čebele namreč predstavljajo ključne vrste – podobno kot najvišji kamen v oboku, brez katerega bi se obe njegovi strani podrli. Izumrtje rastlin, odvisnih od čebel, bi prizadelo živalske vrste, ki se prehranjujejo z rastlinami, kar bi posledično pomenilo smrt živalskih in ostalih vrst, ki so naslednje v prehranjevalni verigi.

Da se te črnoglede napovedi ne bi zgodile, čebelarji vse uporabnike fitofarmacevtskih sredstev (FFS) prosimo, da te uporabljajo skladno  z  načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja. Posebno pozornost naj čebelam posvetijo z naslednjimi ukrepi:

– da pred načrtovano uporabo FFS natančno preberejo priložena navodila, saj je v njih in tudi na embalaži opozorilo, ali je sredstvo strupeno za čebele. V glavnem so za čebele škodljivi vsi insekticidi in imajo to tudi napisano na etiketi;
– da priporočena sredstva   uporabljajo v najnižjih priporočenih odmerkih;
– da uporabljajo za čebele manj nevarne pripravke;
– da pred načrtovanim škropljenjem pokosijo podrast v sadovnjaku ali vinogradu
– da škropijo v večernih urah ali ponoči in v brezvetrju;
– da pravočasno obvestijo čebelarja o nameravanem škropljenju s FFS strupenimi ali škodljivimi za čebele.

Slovenski čebelarji pozivamo vse uporabnike FFS, da so pri njihovi uporabi skrajno previdni. Tako bomo omogočili, da bodo travniki še naprej polnih raznovrstnih rok in zvokov brenčečih čebel, hkrati pa bomo tako omogočili, da bodo cvetoča sadna drevesa še naprej oprašena.

 

Vladimir Auguštin, svetovalec specialist za tehnologijo na Čebelarski zvezi Slovenije

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top