Varuhinja: “Čuti se socialna stiska”

V sredo, 11. julija, je Občino Trbovlje obiskala Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik s svojo ekipo. Najprej se je pogovorila z vodstsvom občine, županom Vilijem Trevnom ter podžupanju Jasno Gabrič, o dejavnostih občine na raznih področjih od najmlajših do najstarejših. Zanimalo jo je, kako občina poskrbi za ranljive skupine, kakšno je stanje v Občini Trbovlje glede gospodarstva, sociale in podobno.

 

Po pogovoru z vodstvom je sledila obravnava in pogovor s tistimi, ki so se prijavili na poziv. Takšnih je bilo 8, kar je za Občino Trbovlje, glede na njeno število prebivlacev, lepa številka. V mestnih občinah, kjer je prebivalcev več kot 100.000, ponavadi v povprečju beležijo okoli 50 prijav občanov na pogovor.

Na novinarski konferenci, ki je sledila ob 14. uri, je dejala, da se je pri polovici najavljenih pokazala socialna stiska. Nanjo so se obrnili tudi v povezavi z zamenjavo stanovanj v katerih živijo. Zveza društev mobilizirancev v nemško vojsko je varuhinjo seznanila, da si želijo, da bi država od Nemčije izterjala odškodnino, ki jim pripada. Varuhinja je dejala, da je bil obisk po vsebini precej naporen.

Na novinarski konferenci je opozorila tudi na problem, ki ga imajo nekateri, ki se na delo vozijo v Ljubljano. Namreč v primeru popoldanske službe se je težko zvečer vrniti domov v Trbovlje, saj gre zadnji vlak iz Ljubljane v Trbovlje okoli pol enajste ure.

Besedilo: Občina Trbovlje

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top