Vadi Jogo v vsakdanjem življenju – zaživi bolje

Če kot povprečni državljani tega planeta trezno pogledamo vase in nase lahko ugotovimo, da naše telesno, energetsko, psihomentalno in duhovno stanje ni na zavidljivem nivoju. Kako živeti, zdravo, mirno, uspešno, srečno življenje? Je to stvar pravljic, pripovedk in nekih iluzij ali je morda uresničljivo tudi v vsakdanjem življenju?

 

Na voljo imamo različne psihološke pristope do lastnega življenja: prva varianta je pasivna podvrženost zunanjim pritiskom in notranjim psihološkim silam. Druga pa je obvladovanje življenja skozi modrost. S pomočjo pravilnega pristopa do življenja, znanja in modrosti lahko vsako življenjsko obdobje obrnemo sebi v prid. Na primer, zdravje, dobro počutje v glavnem jemljemo kot samoumevno. Ko pa se začnejo problemi s telesom, se začne nas osebni propad, trpljenje, agonija, soočenje s smrtjo. Takrat bi naredili in žrtvovali vse, samo da bi se rešili takega stanja.

 

Neizpodbitno dejstvo je, da svoja življenja lahko spremenimo na bolje in to v vseh ozirih, če le hočemo. Ne gre za čudeže ampak samo za sozvočje s temeljnimi življenjskimi tokovi. Pozabimo na razne “senzacionalne” metode, ki bodo sto odstotno rešile vse težave, probleme in to čez noč. Učinkoviti so samo celostni, postopni in sistematični pristopi do sebe na dolgi rok in z nekaj rednega truda lahko spremenimo ogromno. Pogosto pa so nam pomembne in koristne stvari že znane, pa smo jih pozabilii ali jih v turbulenci življenja potisnili na stranski tir. Morda potrebujemo nekoga, da nas spomni in ponovno ozavesti bistvo.

 

Za vse v življenju potrebujemo izobraževanje. Pomena določenih tipov izobraževanja se zavedamo, na primer za poklic, hobije, drugih, ki so pa mogoče vsaj toliko pomembni pa ne. Kakšno izobraževanje potrebujemo za zdravje, notranji mir, izpolnjenost, uspešnost, srečo?

 

Joga predstavlja enega najučinkovitejših izobraževanj za Življenje. Joga je znanost o telesu zavesti in duši. V svojem primarnem bistvu pa je joga znanost o sreči; v besedi sreča pa je zajeto veliko pojmov in stanj kot so na primer zdravje, notranji mir, visoka stopnja energiziranosti, radost, razbremenjenost, univerzalna ljubezen in podobno. Ta stanja so skozi vadbo joge izkusili mnogi, od pradavnine naprej in enako se da izkusiti tudi zdaj.

 

Joga v vsakdanjem življenju je zagotovo eden najbolj učinkovitih, postopnih jogijskih pristopov, primernih resnično za vse, ne glede na starost in telesno ter duševno stanje. Dobrobiti vadbe Joge v vsakdanjem življenju so skozi več kot pet in dvajset letno prisotnost v slovenskem prostoru izkusili mnogi. Poskusi še ti

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top