Vabljeni v mestni park!

KS Franc Fakin organizira skupaj z ZB za vrednote NOB, v počastitev osvoboditve mesta Trbovlje tradicionalno praznovanje, ki bo v petek, dne 11. maja 2012 s pričetkom ob 18.00 uri v mestnem parku.

V kulturnem programu sodeljujejo Osnovna šola Trbovlje, Folklorna skupina Trbovlje, godba Trbovlje, gledališčniki Svobode Trbovlje, pevski zbor Zarja.

V petek, 11. maja, vabimo vse občane v mestni park. Tam bo ob 18. uri tradicionalno srečanje v spomin na 67. obletnico osvoboditve Trbovelj in praznika Krajevne skupnosti Franc Fakin. Leta 1945 so partizani na večer 7. maja prispeli v Trbovlje in začeli zasedati pomembnejše točke. Trbovlje še niso bile svobodne, kajti Nemci se še niso umaknili iz spodnjega dela mesta.

V noči do jutra 8. maja je 1. četa 1. bataljona III. VDV brigade, okrepljena z borci iz Hrastnika, prodirala proti spodnjemu delu Trbovelj in potisnila Nemce proti Savi, od tam pa so se umikali proti Zagorju. Trbovlje so postale svobodne. Že dopoldne 8. maja je bila slavnostna parada borcev in komandanta I. bataljona VDV brigade Benjamina Žižmunda. Nato pa je bil pred občinsko zgradbo velik zbor Trboveljčanov. V spomin na ta dan je krajevna skupnost Franc Fakin določila svoj praznik.

V soboto, 12. maja ob 7. uri pa se bomo odpeljali na Poljano pri Prevaljah. Tam bo proslava ob 67. obletnici zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh. Prijave še zbiramo, cena prevoza je 5 evrov. Torej, odhod avtobusa je ob 7. uri v soboto, ustavlja pa na vsaki avtobusni postaji proti centru mesta. Vljudno vas vabimo na obe prireditvi, to je v petek ob 18. uri v mestnem parku Trbovlje in v soboto na Poljano pri Prevaljah.

In kot so zapisali pri Združenju borcev za vrednote NOB Trbovlje:

Danes je 8. maj, dan, ko so bile osvobojene Trbovlje. Dragi tovariši borci, drage tovarišice borke in spoštovani vsi občani, spoštovane občanke, ob spominu na ta dan, polnem ponosa in spoštovanja, vsem iskreno čestitamo z veliko željo, da spomin na te dogodke ohranjate še v prihodnje. Lep pozdrav in prijetno preživljanje vam želimo, Predsednica Mari Govejšek.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top