Vabimo vas k sodelovanju

Celovita presoja vplivov na okolje (CPVO) Strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij (Strategija)

 

V Občini Trbovlje se vključujemo v pripravo Strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij ter njene celovite presoje vplivov na okolje. Občane vabimo, da se tudi vi odzovete na povabilo Ministrstva za infrastrukturo in izpolnite spletni vprašalnik glede celovite presoje vplivov na okolje (CPVO). V tej fazi izvajalci konzorcij Elektroinštitut Milan Vidmar pripravljajo tako imenovano vsebinjenje – to je obseg, ki naj ga CPVO zajame. Vprašalnik je dostopen na povezavi: Vsebinjenje – spletni vprašalnik (Enka, oddaja odgovorov je mogoča do 25. 10. 2020, vprašalnik je dostopen od 15. 10. 2020). Po izvedbi vsebinjenja bo sledila priprava okoljskega poročila, ta pa bo nato skupaj s Strategijo javno razgrnjen.

V različnih fazah CPVO, Strategije in območnih načrtov Ministrstvo za infrastrukturo v sodelovanju z izvajalci pripravlja vrsto možnosti vključevanja deležnikov ter s tem zagotavlja tudi transparentnost postopkov. Vse vsebine in potek postopkov lahko spremljate na Portalu energetika. Vse zainteresirane vljudno vabimo k prebiranju vsebin in tudi k Prijavi na e-novice.

 

Postopek in priprava strateških dokumentov

Celoten postopek vodi Ministrstvo za infrastrukturo. Vse aktivnosti in vsebine pa lahko spremljate na Portalu energetika. Skladno s Celovitim nacionalnim energetskim in podnebnim načrtom (NEPN) je za prestrukturiranje in razvojni prehod premogovnih regij potrebno pripraviti dolgoročno nacionalno strategijo, ki vključuje časovni načrt za pravični načrt predčasnega zapiranja Premogovnika Velenje (PV) in opustitve rabe premoga v TEŠ.

Skladno s tem bodo pripravljeni:

  • Nacionalna strategija za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda (v nadaljevanju: strategija),
  • Celovita presoja vplivov na okolje,
  • Območni načrt za Savinjsko-Šaleško regijo,
  • Območni načrt za Zasavsko regijo.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top