V učnem čebelnjaku na Kipah že brenči

Čebelarsko društvo Trbovlje je lani praznovalo 100 letnico delovanja. Častitljiv jubilej smo včeraj obeležili z odprtjem učnega čebelnjaka Zasavje na Kipah in krajšo slovesnostjo na kateri so zbrane nagovorili podžupanja Občine Trbovlje Maja Krajnik, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik Čebelarskega društva Trbovlje Bogdan Jager in predsednica Turističnega društva Trbovlje Joži Kukovič.

 

Slovesnosti je sledilo odprtje učnega čebelnjaka Zasavje na Kipah, ki ga bosta poleg Čebelarskega društva Trbovlje imeli možnost uporabljati tudi čebelarski društvi iz Zagorja in Hrastnika. V čebelnjaku sicer že veselo brenči, saj je trboveljsko društvo vanj že naselilo 4 čebelje družine, v naslednjem tednu pa bosta naseljeni še dve. Kipe bodo po novem ne samo prostor za sprehod, sprostitev in rekreacijo, ampak tudi dom čebelicam, ki bodo svoje delo zagotovo pridno opravljale. Obiskovalci Kip si lahko čebelnjak ogledajo z varne razdalje, na našo skupno pridobitev pa jih bodo prijazno spomnile table, ki so bile nameščene v okolici čebelnjaka.

 

 

Posebej zanimive so tudi panjske končnice, ki krasijo čebelnjak in pripovedujejo zgodbo o medgeneracijskem sodelovanju. Ob svetovnem dnevu čebel je namreč Turistično društvo Trbovlje organiziralo delavnico, na kateri so lahko obiskovalci slikali na panjske končnice. In prav te mojstrovine izpod rok najmlajših iz Vrtca Trbovlje in Društva Kmečkih žena in deklet Trbovlje danes krasijo učni čebelnjak na Kipah.

 

 

Projekt je bil sofinanciran s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zaživel pa je ob sodelovanju vodstva in članov Čebelarskega društva Trbovlje in Občine Trbovlje. Veseli smo, da je zaživela še ena ideja, ki spodbuja življenje čebel v našem okolju, tako kot projekt Trboveljskih medovitih trat (gre za dele zelenice v mestnem parku, pri križišču na Trgu revolucije, na Plevčkovem hribu in v pokopališkem parku, ki jih ne pokosimo z namenom, da čebelam nudijo hrano).

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top