V tretje gre rado……..

in zato  je v petek 19. julija 2019 Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje  tretje leto zapored organiziralo žetev po starem s srpi in še tekmovanje v žetvi. Tudi letos smo želi žito piro, kolikor jo je še ostalo po toči in napadu divjih prašičev.  Le to gospodar Marjan Lamper na svoji ekološki kmetiji pri Zgornjem Lemevšku v Čečah nad Trbovljami že leta goji na svojih njivah.

 

Povabljena so bila društva iz sosednjih občin in odziv je bil izredno vzpodbuden. Vsako leto se število sodelujočih povečuje. Tekmovalo je šest ekip, vsaka ekipa je štela po tri članice. Ekipe so dobila svoja imena, tako da smo tekmovanju dodale malce poživitve. Tekmovale so ekipa Društva kmečkih žena Hrastnik –„ Zvončice in Funšterc“, Društva kmečkih žena in deklet Podkum – „Klasek“, Društva kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake-Kolovrat- Mlinše – „Kokoške“, Društva vaških žena Čemšenik – „Plavica“ in Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje- „Pšenička“.

Žetev je ocenjevala tričlanska komisija, sestavljena iz članov, ki kmečko delo dobro poznajo. Ocenjevali so izgled, trdnost in lepo poravnanost snopa, izgled požetega terena in seveda čas, ki so ga tekmovalke porabile za izdelavo devetih snopov.

 

Tako kot lani je  prvo mesto osvojila ekipa Društva vaških žena Čemšenik, prav tako so ponovno branile drugo mesto članice ekipe Društva kmečkih žena Podkum in tretje mesto so si letos priborile članice ekipe Društva kmečkih žena Trbovlje. Komisija je izbrala tudi najboljšo žanjico leta 2019. Pokal je šel v roke članici ekipe Društva vaških žena Čemšenik Ani Bokal.

 

Po izvedenem tekmovanju so tekmovalke in navijačice pomagale požeti njivo do konca. Poskrbljeno je bilo tudi za pravo kmečko malico. Ko je bila njiva požeta, so k delu pristopili moški, naložili snope, jih prepeljali v kozolec in obesili, da se žito posuši. Strojno so poželi še eno  njivo žita.  Vsi smo bili veseli opravljenega dela, še bolj pa pripravljenega kosila, ki je vse prisotne čakalo pod kozolcem. Kuharice so se potrudile in pripravile okusen golaž, manjkalo pa ni niti potice, peciva in drugih dobrot. 

  

Članice društva kmečkih žena in deklet Trbovlje kot vedno poudarjajo, da je glavni namen dogodka ohranjanje ljudskega izročila in druženje ter povezovanje članic s sosednjimi društvi.. Da je povprečna starost žanjic bila 62,5 let pa pomeni, da bo potrebno še marsikaj narediti na različnih področjih. Mladi generaciji  predstaviti kako se je včasih, in kako se tudi danes še kje živi na kmetiji, predvsem pa jih na takšen način vzpodbuditi k razmišljanju o zdravem načinu prehranjevanja. Seveda se lahko ponaša s svojimi častitljivimi 69 leti tudi naj žanjica. Lepo, kaj?

 

Kljub majhnim nevšečnostim, ki jo je zagodel računski škrat pri razvrstitvi ekip so nasmehi na obrazih udeleženih  pričali, da je delovanje društva pravilno. Članice trboveljskega društva se bomo še naprej trudile z organiziranjem tovrstnih prireditev, da se ohranijo dela, ki so bila skozi stoletja prisotna na kmetijah in tu na tej kmetiji so še živa. Prireditev je bila namenjena vsem krajanom in občanom Trbovelj, in  vsem, ki so si jo želeli ogledati. 

 

Za letošnje leto je žito požeto, pripravljeno za nadaljnjo obdelavo, iz katerega bo nastala nam poznana odlična pirina moka. Glede na zadovoljstvo gospodarja, lepo število sodelujočih, dobro volje in sproščenost, že razmišljamo o prireditvi v naslednjem letu.

 

Torej se vidimo v letu 2020 še v večjem številu.

 

Prispevek: Marija Skušek

Fotografije Edi Hribšek

 

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top