V TRBOVLJE PRIHAJA PROSTOFER – brezplačni prevozi za starejše

Z decembrom bo projekt Prostofer, ki ponuja prevoze starejšim, vzpostavljen tudi v Trbovljah in bo za uporabnike BREZPLAČEN. Prostofer je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt, ki omogoča večjo mobilnost starejših. Povezuje starejše ljudi, ki potrebujejo prevoz ter ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi osebami prostovoljci, ki radi priskočijo na pomoč.
 
Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke ter slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih središč itn. V primeru zasedenih kapacitet, imajo prednost osebe, ki potrebujejo prevoz do zdravnika in šele nato tisti, ki grejo npr. po nakupih in drugih opravkih.

Kako bo Prostofer deloval?

Uporabnik bo prevoz rezerviral vsaj tri dni pred izvedbo storitve in sicer s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 10 10 (vsak delovnik med 8. in 18. uro). V komunikacijskem centru si bodo zapisali njegove podatke in lokacijo prevoza ter uporabniku sporočili oz. potrdili termin. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.

Zakaj je Občina Trbovlje pristopila k izvedbi projekta Prostofer?

Projekt Prostofer sicer ni prvi projekt Občine Trbovlje za pomoč pri prevozu starejših, ki živijo izven centra mesta, saj je zadnja leta ravno v ta namen delovala linija avtobusnega prevoza Terezn’čan. Vendar pa je obdobje, zaznamovano z epidemijo, delno onemogočilo izvedbo avtobusnih prevozov, zato smo iskali dolgoročno rešitev, ki bi bila primernejša in prilagojena razmeram, ki so postale del našega vsakdana.

Prostofer, ki bo nadomestil linijo Terezn’čana ne bo zgolj finančno ugodnejši, saj bo uporaba za občane brezplačna, ampak tudi enostavnejši za koriščenje, saj občani ne bodo vezani na avtobusna postajališča, ampak jih bo Prostofer prišel iskat domov in jih peljal na dogovorjeno lokacijo.

Z uvedbo brezplačnih prevozov za starejše v sklopu projekta Prostofer želi Občina Trbovlje izboljšati mobilnost, povečati varnost v cestnem prometu in socialno vključenost starejših na splošno. Zavedamo se, da se potrebe po skrbi za starejše vsak dan povečujejo, zato želimo k reševanju mobilnosti starejših občanov pristopiti na celovit način in projekt Prostofer nam to omogoča. Občina Trbovlje je zagotovila sredstva v proračunu in ureja vse potrebno, da bo projekt zaživel predvidoma že decembra letos. Ob tej priložnosti pa se želimo zahvaliti tudi vsem prostovoljcem, ki so se bili pripravljeni vključiti v projekt.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top