V Trbovljah že šestič zapored Noč z Andersenom – Noč v knjižnici!

Ideja o tem, da z otroki preživimo noč v knjižnici na rojstni dan Hansa Christiana Andersena, izvira iz Češke, natančneje z mladinskega oddelka knjižnice Bedricha Beneša Buchlovana v mestu Uherske Hradište na Moravskem.

Ideja se je v državi hitro širila, preskočila meje in se uveljavila v evropskih državah, kmalu pa je postala mednarodni dogodek. Letos se je dogodka udeležilo 81.559 otrok in odraslih v 1.397 knjižnicah po svetu, v 16 državah (Kenija, Avstralija, Grčija, ZDA, Španija, Velika Britanija, Bolgarija, Francija, Hrvaška, Švica, Nemčija, Nizozemska, Slovenija in druge).

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje smo se projektu pridružili leta 2008. Takrat je pri nas prvič prespalo 20 otrok. Zanimiv dogodek, ki ga knjižničarke vsako leto popestrimo s pripovedovanjem pravljic in različnimi gosti iz domačega okolja, navdušuje otroke in njihove starše pa tudi ostalo javnost že šest zaporednih let. V tem času niti enkrat ni postal odvečen, zanimanje zanj traja in že takoj po koncu dogodka snujemo naslednjega v veliko veselje otrok in nas, ki knjižničarstvo in delo z otroki na področju bralne kulture jemljemo kot svoje poslanstvo. Letošnji program je poudaril pravljične junake, od tistih najmanjših, do največjih. Palčici smo tako priskrbeli čolniček iz orehove lupinice, izdelali smo pajacke za punčko iz Kovičeve pravljice Pajacek in punčka, ki nam jo je prebral David Banovič, trboveljski gimnazijci Ana Špajzer, Brina Zupan in Jernej Drnovšek so nam predstavili Najprijaznejšega velikana. Z Majo Kneževič in Dekijem smo plesali in peli, še kako pa smo bili veseli pravljice o Bukmandeljcu, ki jo je napisala bibliotekarka Katra Hribar Frol.

Ob drugi uri zjutraj je v knjižnici postalo vse tiho in mirno, le Bukmandeljc je nekaj godrnjal in pospravljal knjige na knjižne police. Tiho je šepetal sam sebi v brk in se nasmihal ter modroval, kako je vesel družbe, četudi vsi spijo, in da komaj čaka sedme noči z otroki v knjižnici!

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top