V Trbovljah na obisku iz srbskega Bora

Včeraj, 26. junija, je v Trbovlje prispela delegacija iz srbskega Bora. Namen obiska je seznaniti se z možnostmi poslovnega sodelovanja in predstaviti njihovo občino, ki ima prav tako dolgoletno tradicijo rudarjenja.

  Predsednik Društva Slovencev Ivan Doberšek, direktorica muzeja Slađana Đurđekanović in predsednik skupščine Občine Bor Dragan Žikić so danes na Občini Trbovlje županu Viliju Trevnu in ostalim prisotnim predstavili gospodarsko sliko Bora ter možnosti sodelovanja tako na kulturnem, kot na poslovnem področju. Srečanja so se udeležili tudi predstavniki nekaterih lokalnih podjetij oziroma družb.

Delegacijo so med drugimi sprejeli župan in podžupanja Občine Trbovlje ter direktor Zasavskega muzeja.

 

Na srečanju so predstavniki srbskega mesta Bor predstavili gospodarske dejavnosti na njihovem področju. V Boru, ki ima približno 58.000 prebivalcev, je 5000 ljudi zaposlenih v rudarski panogi. RTB Bor (Rudarsko topioničarski basen Bor; več na povezavi: http://www.rtb.rs/about.php?lang=Serbian) je največji proizvajalec bakra in plemenitih kovin v Srbiji. Poleg rudnikov v Boru imajo v lasti tudi rudnik bakra v “Majdanpeku”. Družba je v državni lasti, saj so leta 2008 ustavili njeno privatizacijo, v zadnjih štirih letih pa je bilo v obratovanje družbe vloženih več kot 200 milijonov evrov. Zgradili so tudi novo topilnico bakra z najboljšo opremo za pretapljanje bakra. Z novo tehnologijo so rešili tudi ekološki problem. Predvidevajo, da bo izkop možen še naslednjih 95 let.

Delegacija bo svoj obisk v Občini Trbovlje zaključila v četrtek, 28. junija.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top