V trboveljskem Katapultu nastaja vesoljski program

Pred kratkim se je Katapultu pridružila ekipa Spacelink, inštitut za razvoj raketnih tehnologij, ki želi Slovenijo postaviti ob bok državam z vesoljskim programom – razvija namreč raketo, s katero želi osvojiti trg mikro in nano satelitov. Po uspešno prestanih laboratorijskih testih na pomanjšani različici motorja sedaj v Katapultu nadaljujejo z razvojem motorja v polni velikosti.

Po trenutni časovnici naj bi izdelavo motorja dokončali v naslednjih tednih, med poletjem pa že načrtujejo polet prve rakete Stella 1, ki bo s trikratno hitrostjo zvoka poletela do predvidene višine 10 km. S prvimi desetimi kilometri želijo testirati raketo, nato pa jo prilagoditi, da bo letela še višje in s sabo ponesla tudi tovor.

Ekipo Spacelinka sestavlja skupina več kot 20 študentov, ki s svojimi raznovrstnimi znanji pokrivajo vsa potrebna področja. Zaradi inovativnosti in ambicioznosti so že pritegnili pozornost večjih podjetij in širše javnosti, ki z zanimanjem spremlja napredek njihovega projekta.

Več o projektu si lahko preberete na njihovi spletni strani: http://www.spacelink.si/

Katapult je podjetniški pospeševalnik, ustvarjen z namenom zmanjšanja brezposelnosti v zasavski regiji – ta je namreč še vedno med najvišjimi v državi. Podjetnikom pomaga od prototipa do končnega izdelka. Inkubiranci dobijo dostop do infrastrukture, s katero lahko pospešijo rast svojih podjetij in si povečajo možnosti za uspeh. Na Katapultu jim pomagajo pri postavitvi proizvodnje, testiranju izdelkov, nabavi in pošiljanju, administraciji, računovodstvu, itd. Podjetnike želijo razbremeniti, da se lahko popolnoma posvetijo razvoju svojih produktov.

Ideja za Katapult se je porodila, ko so na DEWESoftu spoznali, kako so podjetju Chipolo s svojo obstoječo infrastrukturo, znanjem in povezavami pomagali pri njegovih prvih korakih. Chipolo, podjetje, ki izdeluje istoimenski pametni obesek za ključe, je v preteklem letu doseglo več kot 2 milijona evrov realizacije.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top