V poletnih mesecih očiščen kip Boj proti Orjuni

V poletnih mesecih bo potekala restavracija – čiščenje in saniranje – znamenitega kipa Boj proti Orjuni, ki krasi območje pred vhodom v Zasavski muzej Trbovlje. Ker je kip na prostosti je izpostavljen številnim zunanjim dejavnikom, kar se sedaj kaže tudi na njegovi podobi. Kip je bil postavljen leta 1974 in v tem obdobju še ni bil očiščen, zaradi česar je že dotrajan, prav tako je poškodovan tudi podstavek na katerem stoji. Ravno zaradi tega, ga bo restavrator Gregor Podkrižnik, ki ima s področja restavriranja in konservatorskih del številne reference, potrjene tudi s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, obnovil. Ker gre za zahtevno prenovo, obnovitvena dela in čiščenje kipa ne bodo potekali pred ZMT, temveč bo nekaj ton težak votel kip odpeljan v delavnico. Zamenjana bo tudi betonska plošča kipa, ki je sedaj okrušena, vidi pa se tudi železna konstrukcija.

Zlati detajli na skulpturi bodo po čiščenju zopet vidni

Ste vedeli, da so na skulpturi vključeni tudi zlati detajli na kipu rudarja, ki so sedaj zaradi dotrajanosti kipa skoraj nevidni, po restavraciji pa bodo zopet prišli do izraza. Po ureditvi in čiščenju kipa, ki bo trajalo predvidoma dva meseca, bo skulptura, ki ponazarja enega najpomembnejših dogodkov v zgodovini našega mesta, zopet zasijala v vsej svoji mogočnosti.

Kip ponazarja enega izmed pomembnejših dogodkov delavskega gibanja pred vojno

Kip Boj proti Orjuni ponazarja dogodke, ki so se zgodili 1. junija 1924, ko se je revirsko delavstvo uprlo jugoslovanski fašistični skupini – Orjuni. V tistem času je delavstvo pokazalo veliko željo do svobode in premagalo borce Orjune, kar je privedlo do zloma prvih fašističnih organizacij v Jugoslaviji.

Pomanjšano repliko prejmejo najvišji občinski nagrajenci

Kip Boj proti Orjuni je za občane Trbovelj izjemnega pomena. Najvišji občinski nagrajenci – Častni občani in prejemniki Prvojunijske nagrade namreč, poleg priznanja, prejmejo unikaten, ročno izdelan odlitek kipa Boj proti Orjuni, ki ga je pred več desetletji originalno iz žgane gline zmodeliral kipar Stojan Batič. Bronast odlitek do potankosti posnema svoj original, ki krasi območje pred Zasavskim muzejem Trbovlje.

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top