V Gasilski zvezi Trbovlje novi Vodje gasilskih skupin

V Gasilsko zvezo Trbovlje je vključenih osem gasilskih društev (Čeče, Dobovec, Klek, Trbovlje mesto, Rudnik Trbovlje, Lafarge – Cementarna, Strojegradnja IM in Termoelektrarna Trbovlje) in poklicna gasilska enota Gasilski zavod Trbovlje. Ker moramo biti gasilci v skladu z Zakonom o gasilstvu usposobljeni za opravljanje nalog gašenja in reševanja v primeru požarov, naravnih in drugih nesreč izvajamo gasilci različna usposabljanja. 

Nekatera potekajo v Gasilski šoli v izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu, v izobraževalnem centru v Sežani, Pekrah, nekatera potekajo v prostovoljnih društvih in zvezah. Poveljstvo GZ Trbovlje daje velik poudarek na izobraževanje svojih kadrov, tako smo tudi na osnovi programa dela GZ potreb članstva v društvih organizirali Tečaj za Vodje skupin. Cilj tečaja je bil gasilke in gasilce (28 gasilk in gasilcev je uspešno opravilo tečaj) usposobit za izvajanje nalog vodenja skupine. Tečajniki so se seznanili z osnovami zakonodaje področja požarnega varstva, gasilstva in z normativnimi akti gasilske organizacije. Tečajniki v procesu usposabljanja razširijo svoje znanje o gasilski opremi in tehniki.

Tečajniki so morali predhodno opraviti sprejemno testiranje iz vsebine za gasilca, imeti 2 leti aktivnega staža v činu gasilec in biti psihofizično in zdravstveno sposobni opravljati operativne naloge v gasilstvu. Tečaj je potekal med vikendi od 16. marca do 1. junija 2013 iz 13 predmetov ter prakse. Predavanja smo izvajali domači usposobljeni predavatelji – gasilci.
Vsem predavateljem se zahvaljujem, vsem tečajnikom pa želim, da pridobljeno znanje prenašajo v svoje sredine – v gasilska društva, da nadaljujejo v prihodnosti z izobraževanjem in pridobivanjem znanja, ki je poleg prakse, izkušen najbolj potreben in tudi pogoj pri zahtevnem delu gasilskih enot.

Poveljnik GZ
Srečko KERIN
 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top