V enem letu v Sloveniji brezposelnost višja za 10,1%!

V letu 2011 je bilo v Sloveniji povprečno 934.658 aktivnih prebivalcev (tj. delovno aktivnih in brezposelnih skupaj) ali za 0,1 odstotka manj kot v letu 2010. Od januarja do marca 2011 se je število aktivnih prebivalcev zniževalo, aprila se je zelo malo zvišalo, nato je do julija spet padalo; med počitnicami se je zaradi končanega izobraževanja nekaterih prebivalcev začelo znova dvigati; to je trajalo do oktobra, v novembru in decembru pa je spet upadalo.

 

Zaradi omejitev zaposlovanja in zapiranja delovnih mest se je število registriranih brezposelnih oseb povečalo za 10,1 %. V letu 2011 je bilo v Sloveniji povprečno 110.692 brezposelnih oseb. Stopnja registrirane brezposelnosti je znašala 11,8 %. Za ženske je bila višja, 12,4-odstotna, vendar pa se je njena rast ob koncu leta umirila; za moške pa je bila 11,4-odstotna.

Zaradi še vedno trajajoče gospodarske krize se je tudi v letu 2011 vztrajno zmanjševalo število delovno aktivnih prebivalcev v večini dejavnosti. Zmanjšalo se je v 12 področjih dejavnosti, med temi najbolj v področju dejavnosti gradbeništvo (za 13,6 %) in v področju dejavnosti poslovanje z nepremičninami (za 5,2 %). Vplivom krize so se zlasti v gradbeništvu pridružili še plačilna nedisciplina, slaba kakovost in neustrezno vodenje. V sedmih področjih dejavnosti se je število delovno aktivnih prebivalcev povečalo, najbolj v dejavnosti kmetijstvo (za 15,9 %), v enem pa se ni spremenilo (druge raznovrstne poslovne dejavnosti). 

 

Vir: SURS

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top