Usposabljanje dijakov STPŠ v Nemčiji

Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje je sodelovala v projektu Leonardo da Vinci. V ta projekt je bilo vključenih osem dijakov smeri strojni tehnik in mentorica. Usposabljanje je potekalo tri tedne, in sicer od 3. 11 do 23. 11. 2013.

Vse se je dogajalo v podjetju Vitalis, ki leži v kraju Schkeuditz v Nemčiji. Izdelovali smo enosedežni električni avto. Pred pričetkom dela so nas seznanili z varnostjo pri delu ter ustrezno zaščito. Imeli smo nemškega mentorja, ki je govoril tudi angleški jezik za lažje sporazumevanje. Najprej smo dobili načrte vseh sestavnih delov, ki jih je bilo potrebno izdelati. Na voljo smo imeli material, ki smo ga potrebovali za izdelavo, ter orodje in pripomočke. Kot skupina smo se organizirali in si med seboj razdelili delo, da je vse potekalo hitreje. Najprej smo se lotili razreza profilov, ki smo jih nato zvarili v ogrodje. Za lepši izgled smo natančno pobrusili vse zvare. Sledilo je sestavljanje in izdelovanje delov za krmiljenje. Pravilno delovanje krmila smo preizkusil tako, da smo sestavili vse dele in začasno namestili kolesa. Kasneje smo to razstavili, da smo lahko prebarvali ogrodje. Sledilo je nekaj dela z lesom, da smo naredili ohišje za armaturo. Izdelali smo različne stvari, kot na primer sedež, armaturo, volan … Sami smo izdelali in pobarvali tudi plastične dele, ki smo jih z vijaki pritrdili na ogrodje. Potrebno je bilo pritrditi in povezati električno napeljavo z lučmi, stikali in računalnikom za pogon. Nato smo na avto pritrdili kolesa, zavore, pedalo za plin in baterije za pogon koles. Tako je bil avto konstrukcijsko končan, sledilo je le še programiranje električnih motorjev na avtu s programom na računalniku.

V okviru usposabljanja smo si ogledali tehniški muzej in proizvodnjo avtomobilov Volkswagen. Dobili smo veliko pohval za natančnost in izdelavo avta v rekordnem času. Zato smo izjemoma dobili avto za domov. Tako smo postali najboljša skupina v letu 2013.

stps_e-buggy2

stps_e-buggy

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top