Učenke OŠ Tončke Čeč Trbovlje izjemne v debati na prvem osnovnošolskem debatnem turnirju 2015/2016

V soboto, 10. oktobra 2015, je na 1. OŠ Celje potek prvi letošnji osnovnošolski debatni turnir. Ob robu turnirja so potekale tudi delavnice za nove debaterje ter nove mentorje debatnih klubov. Na turnirju je sodelovalo 25 ekip iz celotne Slovenije, skupaj z delavnicami pa se je turnirja udeležilo približno 180 udeležencev.

 

Sodelujoče šole:

DOŠ I Lendava, 1. OŠ Celje, OŠ Angela Besednjaka Maribor, OŠ Marjana Nemca Radeče, OŠ Rodica, OŠ Žirovnica, OŠ Gorje, OŠ Primoža Trubarja Laško, OŠ Središče ob Dravi, OŠ Miklavž pri Ormožu, OŠ Domžale, OŠ Lava Celje, OŠ Komen, OŠ NH Maksa Pečarja Črnuče, OŠ FLV Slivnica pri Mariboru, OŠ Toneta Čufarja Maribor, OŠ Limbuš in OŠ Tončke Čeč Trbovlje.

 

 

Debatni trditvi:

Ljudje, ki nezdravo živijo, bi morali plačevati več za zdravstveno zavarovanje (pripravljena)

Revija Pil je zanimivejša od revije Smrklja (impromtu)

 

Najboljših pet ekip turnirja:

 1. KWMNKE 1 (Tinka Terčon / Eva Žagar / Nina Ščuka) – OŠ Komen
 2. Tarantele (Ivana Kocutar / Gabriela Brodnjak / Tinkara Drstvenšek) – OŠ Toneta Čufarja Maribor
 3. The Panda Club (Nejc Laznik / ponavlja / Sofija Maša Božič) – OŠ Črnuče Ljubljana
 4. ČVEKE (Nika Gabrič / Elma Salihovič / Nasta Anja Štojs) – OŠ Tončke Čeč Trbovlje
 5. Cookies (Teja Sajovic / Vita Kobetič / Tara Kobetič) – OŠ Rodica Domžale

 

Najboljših deset govorcev turnirja:

 1. Elma Salihovič – OŠ Tončke Čeč Trbovlje
 2. Tinkara Drstvenšek – OŠ Toneta Čufarja Maribor
 3. Nika Gabrič – OŠ Tončke Čeč Trbovlje
 4. Eva Žagar – OŠ Komen
 5. Ivana Kocutar – OŠ Toneta Čufarja Maribor
 6. Sofija Maša Božič – OŠ Črnuče
 7. Matevž Bervar – 1. OŠ Celje
 8. Maša Furjan – OŠ FLV Slivnica pri Mariboru
 9. Tara Kobetič – OŠ Rodica
 10. Teja Sajovic – OŠ Rodica

 

 

Naslednji turnir je na OŠ Komen v soboto, 7. novembra. Znana je debatna trditev, na katero se že pripravljamo: Prepovejmo športe, v katerih ubijamo ali ranimo živali npr bikoborbe, ribolov, lov …

 

Video o dogodku: Prvi debatni turnir Celje 2015 https://youtu.be/VNXSkcYTX-g

 

ČE ŠE NE VESTE …

Za začetke debate v Sloveniji štejemo leto 1998, ko je bil ustanovljen Zavod ZA in PROTI (ZIP) oz. Zavod za kulturo dialoga. ZIP je nevladna in neprofitna organizacija, katere primarna dejavnost je koordinacija debatnega programa v Sloveniji na osnovnošolski, srednješolski in univerzitetni ravni, izobraževanje o debati in kritičnem mišljenju, spodbujanje dialoga o aktualnih družbenih vprašanjih in razvijanje aktivnega državljanstva pri mladih.

Debata se je v zadnjih letih pri nas zelo razvila, tako na osnovni, srednji kot tudi univerzitetni ravni. Zavod ZA in PROTI združuje čez 50 debatnih klubov iz več kot 40 slovenskih mest, ki se zbirajo in tekmujejo na regijskih, državnih in mednarodnih debatnih turnirjih.

Na osnovnošolski ravni debatiramo v “Karl Popper debatnem formatu”. Vsaka ekipa ima tri govorce, govori so dolgi pet ali štiri minute, vsak govorec govori enkrat, med govorom ga nihče ne sme prekinjati. Med govori je 2 minuti časa, ko nasprotna skupina postavlja vprašanja. To je zahteven format za organizacijo in izvedbo, saj vključuje temeljito pripravo (iskanje virov, razvijanje argumentov in podpor …).

V šolskem letu so na osnovnošolski ravni organizirani vsaj 4 regijski debatni turnirji. Potekajo v mescu oktobru, novembru, decembru in januarju, in sicer v osnovnih šolah, kjer imajo debatne klube. V vsaki ekipi so trije govorci in imajo kot skupina tudi svoje ime, pod katerim so prijavljeni.

Turnir se začne ob točno določeni uri. Približno 10 minut pred začetkom organizator turnirja izobesi seznam sodelujočih ekip. Le-te izvejo, ali bodo afirmacijska ali negacijska stran in učilnico v kateri bo potekala njihova debata. Takoj po teh informacijah gredo v učilnico, kjer počakajo še na nasprotno ekipo, sodnika in časomerilca. Ko so vsi prisotni, se lahko debata začne. Celotno debato sodi sodnik – to so mentorji in mentorice debatnih klubov ter bivši debaterji in debaterke. Po zaključeni debati se debaterji rokujejo ter zapustijo prostor, da sodnik izpolni sodniški list in odloči o zmagi. Nato pokliče debaterje nazaj v sobo in jim pove dobre in slabe strani njihovega govora oziroma nastopa, končne odločitve pa jim ne pove. Sodniški list vsebuje tri kriterije: kvaliteto argumentacijo, nastop in strukturo govora. Sodnik ne sme ocenjevati na podlagi lastnih stališč do določene téme ali na podlagi predhodnega znanja, saj se predvideva, da ne kaže naklonjenosti določeni skupini ali določeni strani. Odločitev temelji na tem, katera skupina je svojo nalogo opravila bolje – zagovarjala lastne trditve in zavračala nasprotnikove. Kvaliteta argumentov je odločilni kriterij o zmagi. Sodnik podeli vsakemu govorcu ekipe določeno število točk (med 20 do 30). Te so pomembne, ker so odločilne, ko pride do izbire skupin, ki bodo napredovale v naslednji krog. V drugem krogu se pomerita ekipi, ki imata dve zmagi oziroma sta obe izgubili v prvem krogu. Pri tem gre za princip izločanja, tako da se v finalu pomerita ekipi, ki sta imeli največ zmag in največje število točk. Vsak od govorcev je ocenjen tudi individualno.

Udeleženci turnirja izvedo za trditev en mesec pred turnirjem. Debaterji debatni trditvi namenijo veliko prostega čas. Za njimi so ure in ure priprav o aktualnem problemu. Naj gre za obnovljive vire energije, enakopravnost med spoloma ali medije – pravzaprav ni teme, o kateri mladi debaterji ne bi znali najti tehtnih argumentov za in proti. Na debatnih turnirjih vneto zagovarjajo stran, ki jo je predhodno določil žreb. Tako so pripravljeni trditev zagovarjati in negirati – potekata dva debatna kroga. Ekipa, ki je v prvem krogu negacijska, je v drugem afirmacijska in obratno. Po drugem krogu navadno sledi kosilo in kratek počitek.

Po koncu kosila organizator turnirja napove impromptu debatno trditev. Vsaka skupina ima eno uro časa, da si za to trditev sestavi argumente in vsak govorec napiše svoje govore. Le-te morajo debaterji napisati sami, brez pomoči mentorjev ali kako drugače pridobljenih informacij. Po končanem zadnjem krogu organizatorji seštejejo točke skupin in ugotovijo, kateri dve skupini se bosta pomerili v finalu. Finalna debata poteka v prostoru, kjer jo lahko spremljajo vsi udeleženci turnirja, sodi pa pet sodnikov.

Po končanem finalu organizatorji razdelijo priznanja najboljšim desetim govorcem, razglasijo pet najboljših ekip in seveda zmagovalno ekipo turnirja. Vsaka šola dobi mapo z evalvacijskimi listi za vsako debato in rezultate debatnih tekem.

 

Povzeto po: Osnovna šola Lava Celje (2014). DEBATNI KLUBI V SLOVENIJI [Raziskovalna naloga]. Dostopno na: http://www.zainproti.si/wp-content/uploads/2014/08/raziskovalna-naloga-debatni-klubi-v-Sloveniji.pdf

 

12113350_1133007636726796_7172849271557524341_o

12120109_1133008063393420_6243074593434975768_o

 

20151012_133403

 

20151012_133408

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top