Trbovlje gostile podjetne mlade iz vse Slovenije

Dvanajst novih produktov je nastalo v treh dneh – mladi z vse države so v Trbovljah ta konec tedna razvijali svoje poslovne zamisli in jih prvič predstavilo javnosti ter vlagateljem.

Pretekli vikend je v Delavskem Domu Trbovlje nastalo dvanajst novih mladinskih podjetniških projektov srednješolcev, ki v okviru Ustvarjalnikovih podjetniških krožkov spoznavajo svet podjetništva. Mladi so dokazali, da kljub gospodarski krizi priložnosti za njihovo generacijo ne manjka, saj so svoje hobije znali izkoristiti za vir prihodka in zaposlitev.

Mladi udeleženci so na Ustvarjalnikovih startup dnevih tri dni in noči skupaj z mentorji razvijali svoje zamisli in jih ob koncu predstavili komisiji vlagateljev. Dogodek Ustvarjalnik organizira že šesto leto in v preteklosti so mnogi projekti, ki so na njem nastali, prerasli v uspešna podjetja, ki so kljub mladosti srednješolskih ustvarjalcev od vlagateljev prejela tudi finančno podporo.a

ustvarjalnik2
Komisijo predstavnikov zasebnih in javnih investicijskih skladov je najbolj prepričal produkt ThinkAlong. Ekipa dijakov je razvila ovratnico, ki je zmožna brati EEG valovanje možgan psa in to prikazati na mobilni aplikaciji. S tem lastnikom psa omogočajo boljše razumevanje svojega ljubljenčka, napovedali pa so, da bodo lahko že kmalu s pomočjo njihove naprave razbrali npr. kdaj mora žival na stranišče in lastniku to sporočili prek opomnika na telefonu.

Prva prava poslovna izkušnja je pomembnejša od zmage

“Naredili smo ful, naučili smo se ful, spali nismo skoraj nič, pa še zmagali smo.” je povedala članica zmagovalne ekipe ThinkAlong Ajda Frankovič. Izpostavila je še, da je izkušnja razvoja prvega produkta pomembnejša od poslovnega uspeha, saj pomeni odskočno desko za podjetniško udejstvovanje v prihodnosti. Organizatorji so k sodelovanju povabili podjetje LIDL Slovenija, ki je srednješolskim podjetnikom zastavil poslovni izziv. “Prav nič ni narobe, če se mladi kasneje ne odločijo za lastno poslovno pot, zato se močno trudimo, da jim omogočimo neposreden stik z delodajalci. Veseli smo, da je ekipa LIDL-a spoznala naše dijake in verjamemo, da bo marsikdo od njih v prihodnosti odličen kandidat za zaposlitev,” je povedal Jernej Pangeršič, vodja mentorjev na Ustvarjalniku in organizator dogodka.

Širjenje zavedanja, da si svoj sanjski posel lahko ustvari vsak

Udeleženci in gostje so se strinjali, da je največji pomen dogodka v spreminjanju mnenja, da mladi v današnjem času nimajo priložnosti in da se morajo sprijazniti s kakršnokoli zaposlitvijo, ki jo lahko dobijo. “Mladi podjetniki so v zadnjih treh dneh dokazali, da lahko uspešen posel nastane iz resnično česarkoli, pomembno je le, da najdeš nekaj, kar te veseli, da vložiš v to dovolj časa, da postaneš dober. S pravo mentorsko podporo lahko svoj ‘sanjski’ posel začne vsak – in je pri tem uspešen,” je ob zaključku projekta povedal vodja Ustvarjalnika Matija Goljar.

 


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Ustvarjalnik je slovensko socialno podejetje, ki je razvilo mednarodno priznano metodologijo poučevanja podjetništva med mladimi. Mlade uči, da se preživljajo z delom, ki jih veseli. Osrednji program Ustvarjalnika so podjetniški krožki, ki potekajo na srednjih šolah po Sloveniji in svetu. Tam se mladi spoznajo s poslom in ustanovijo svoja prva podjetja.

SEZNAM NAGRAJENIH EKIP NA DOGODKU STARTUP DAYS 2016

Naj ideja po izboru komisije: ThinkAlong
Pametna ovratnica za psa, ki s pomočjo senzorjev, ki merijo EEG valovanje možgan, lastniku psa na mobilni aplikaciji izpisuje, kako se počuti, ter podatke o stresu, lakoti… Ekipa je razvila senzoriko in algoritem, ki možganske frekvence pretvori v uporabne podatke.

Naj ideja po izboru udeležencev: ThinkAlong
Pametna ovratnica za psa, ki s pomočjo senzorjev, ki merijo EEG valovanje možgan, lastniku psa na mobilni aplikaciji izpisuje, kako se počuti, ter podatke o stresu, lakoti… Ekipa je razvila senzoriko in algoritem, ki možganske frekvence pretvori v uporabne podatke.

Naj produkt: HoloTime
Stojalo in spremljujoča mobilna aplikacija, ki pametni telefon spremenita v hologramski prikazovalnik. Ekipa je razvila prototip v obliki naprave, ki jo ima uporabnik na svoji nočni omarici in mu med polnjenjem telefona omogoča trodimenzionalni prikaz vsebine na zaslonu.

Naj storitev: ConcertMatch
Storitev, ki prek spleta povezuje izbrane klasične glasbenike s priložnostmi za plačano nastopanje v kavarnah, hotelih in dogodkih z namenom ustvarjanja dodatnega zaslužka za mlade glasbenike. Ekipa je razvila tudi koncept storitve instant serenade – podoknice po naročilu, ki posameznikom omogoča, da naročijo glasbeni nastop.

Naj družbenokoristna ideja: Intervent
Ekipa, ki jo sestavljajo dijaki, prostovoljni gasilci, je razvila označevalno tablo za avtomobile prostovoljnih gasilcev, ki se pred intervencijo z lastnim avtomobilom peljejo do gasilskega doma. Produkt je v skladu z zakonodajo in zlorabo preprečuje tako, da je njegova uporaba možna samo ob (avtomatski) najavi vožnje na policijsko postajo.

Naj predstavitev (pitch): HoloTime
Stojalo in spremljujoča mobilna aplikacija, ki pametni telefon spremenita v hologramski prikazovalnik. Ekipa je razvila prototip v obliki naprave, ki jo ima uporabnik na svoji nočni omarici in mu med polnjenjem telefona omogoča trodimenzionalni prikaz vsebine na zaslonu.

Naj mentor: Marko Vrdoljak
Marko Vrdoljak je mentor podjetniškega krožka na Gimnaziji Domžale, sicer pa inženir na Institutu za metalne konstrukcije v Ljubljani. Ustvarjalnikov mentor je že tretje leto. Izbor za naj mentorja je potekal z glasovanjem vseh mladih udeležencev.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top