Trboveljsko gimnazijo obiskal prof. dr. Dušan Petrač

V ponedeljek, 20. septembra 2014, je GESŠ Trbovlje obiskal doktor fizike, prof. dr. Dušan Petrač. Profesorjem in dijakom je pripravil zanimivo predavanje z naslovom TEŽNOST IN BREZTEŽNOST.

Razložil nam je, kakšne razmere vladajo v vesolju, kako se obnaša naš organizem v breztežnostnem prostoru, kako potekajo življenjski procesi v breztežnosti in nam tudi pokazal nekaj zanimivih posnetkov iz življenja v takšnem prostoru. Deležni smo bili tudi veliko zanimivih zgodb iz njegovih potovanj po svetu.
Prof. dr. D. Petrač je poučeval fiziko na univerzitetnem oddelku – prejel je nagrado za odlična predavanja – in nadaljeval laboratorijske raziskave. Leta 1973 je prejel štipendijo NRC znanstvene akademije ZDA za raziskave po lastni izbiri (do 1975). Isto leto se je zaposlil v Jet Propulsion Laboratory v Pasadeni, Kalifornija, kjer še vedno živi in deluje v raznih NASA projektih. Leta 1977 je postal višji znanstveni svetnik v NASI.

Prof. dr. Dušan Petrač je kot fizik specializiran za razmere, ki vladajo v vesolju (ekstremno nizke temperature, breztežnost), opravlja temeljne in uporabne raziskave predvsem za potrebe civilne vesoljske agencije NASA. Že od leta 1973 je neposredno sodeloval pri poskusih v breztežnostnem laboratoriju (v posebnem letalu), pri poskusih z raketami, z vesoljskim taksijem in umetnimi sateliti. Bil je tudi prvi kandidat slovenskega rodu za polet v vesolje.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top