Trboveljski starejši gasilci obiskali Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča

Kot vsako leto je Komisija za delo starejših gasilcev pri Gasilski zvezi Trbovlje, ki jo vodijo Ivan Gračnar, Vladimir Zupančič in Marjana Senčar pripravi in predlaga plan dela starejših gasilk in gasilcev za vseh osem gasilskih društev, ki delujejo v GZ Trbovlje. Tako je v vsakoletnem planu tudi strokovna ekskurzija.

 

Konec leta so se starejše gasilke in gasilci ter vodstvo zveze zbrali ob lepem sončnem jutru pri Gasilskem domu Trbovlje ter se z avtobusom podali na pot. Naš končni cilj je bil Gasilski muzej dr. Branka Božiča v Metliki. Kot se spodobi smo si na poti privoščili jutranjo kavico in prigrizek.

Ker smo imeli dovolj časa smo se najprej zapeljali v Novo Mesto. Ogledali smo si Muzejsko zbirko Kluba prijateljev IMV, ki si prizadeva javnosti predstaviti razvoj osebnih avtomobilov od Agroservisa in Motomontaže do Industrije motornih vozil in Revoza. Ogledali smo si vozila DKW, dostavna vozila lastne konstrukcije, počitniške prikolice in avtodomov lastne konstrukcije ter razvoj proizvodnje avtomobilov od DKW do vseh Renaultovih vozil v IMV in v Revozu. Kot zanimivost je od reševalnih kombijev, policijskih kombijev ( marice ), gasilskih kombijev na ogledu tudi Terensko gasilsko vozilo IMV 4×4, ki pa ni prišel v proizvodnjo.

Pot smo veselo nadaljevali do starega mestnega jedra Metlike kjer nas je sprejela ga. Milena Pavlovič – turistični vodič. Pod njenim vodstvom je potekal ogled gasilskega muzeja nad katerim smo bili izredno zadovoljni. V muzeju smo lahko videli tudi eksponate iz Trbovelj in Zasavja. Nato je sledil še kratek ogled Belokranjskega muzeja – galerije Kambrič nad katerim smo bil prav tako navdušeni.

Kot se spodobi za Zasavce smo želeli poizkusiti belokransko pogačo, kar nam je bilo omogočeno v » Hiši dobrega kruha « kjer nas je sprejela ga. Mojca in nam nazorno in praktično prikazala postopek peke belokranjse pogače, degustacije pogače, več vrst peciva, polnozrnatih kruhov…

Iz Bele krajine nas je pot vodila nazaj proti Dolenski na Turistično kmetijo Fajdiga ki se nahaja v dolini reke Temenice, ob glavni cestni povezavi Dolenske in Zasavja.

Na kmetiji smo imeli organizirano pozno kosilo, in priložnost za medsebojno druženje do večernih ur.

V prijetnem razpoloženju jih je še nagovoril predsednik GZ Pavel Nemet, zahvalo za organizacijo in vsesplošno skrb za delovanje starejših gasilcev pri GZ Trbovlje pa je izrekel še predsednik komisije in častni poveljnik GZ Trbovlje Ivan Gračnar.

Za starejše gasilce GZ Trbovlje zapisal Srečko Kerin

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top