Trboveljski srednješolci na ekskurziji v Cernu

Nočno nebo razkriva mnogo drobnih lučk – zvezd. Nekaterim predstavljajo vir navdiha, nekaterim pomagajo pri orientaciji in fizikom, njim, ponujajo vprašanja o vesolju, njegovih gradnikih ter zakonih, po katerih se ravnajo. Odgovore o kodiranju fizičnega sveta poskušajo najti v CERNU, evropskem centru za raziskave v fiziki osnovnih delcev. Z ekskurijo, ki je trajala od 23. do 25. oktobra 2014, smo v svet znanosti vpogledali tudi dijaki GESŠ Trbovlje s Petro Zelenšek, prof. fizike.

V petek dopoldan smo prispeli v švicarsko mesto Ženeva, kjer smo ob ogledu glavnih znamenitosti starega mestnega jedra preživeli sproščen dan. Naša pričakovanja glede naravoslovnega dela izleta pa so bila presežena že naslednje jutro. Navdušeni nad uvodno razstavo Svet za znanost in inovacije smo se prepustili predavanju španskega znanstvenika ter ogledu ATLASA, pomembnega dela velikega hadronskega trkalnika za pospeševanje delcev, ki znanstvenikom omogoča opazovanje interakcij protonov ob trku.

Ali imajo delci maso? Kaj se je dogajalo po nastanku vesolja? Ali je bila količina materije in antimaterije po velikem poku enaka? Morda odgovorov na ta vprašanja znanstveniki še ne razumejo popolnoma, vemo pa, da vsak trk delcev prinaša novo znanje o vesolju.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top