Trboveljski plavalci znova uspešni na zimskem državnem prvenstvu

Od četrtka pa do nedelje je v bazenu Tivoli potekalo zimsko državno prvenstvo v plavanju za kadete, mladince in člane, katerega se je od 27 klubov z 415 plavalci udeležilo tudi 8 plavalcev trboveljskega kluba.

Tekmovanja, ki se ga bomo spominjali predvsem po dveh dogodkih; po osmih zmagah Žbogar Robija in treh v prsnem slogu Trboveljčanke Tjaše Vozel, ki tekmuje za kranjsko Zvezdo. Na 50 prsno je odplavala tudi Absolutni rekord Slovenije in postala prva ženska, ki se je spustila pod mejo 31 sekund.

Domači plavalci, barve kluba so zastopali; Nejc Kos, Tilen Šintler, Jaka Jeršin, Andraž Kovačič, ter dekleta Kaja Imperl, Nina Kos, Klara Volaj in Nika Todorovič, pa so se domov vrnili s šestnajstimiuvrstitvami v finale, ki jih je kljub vsem tegobam uspelo priplavati našim Tilnu Šintlerju, Nejcu Kosu, Kaji Imperl, Klari Volaj in Nini Kos. Kljub, predvsem zaradi tega, ker je pri teh pogojih, ki jih imajo plavalci v zimski sezoni, nemogoče pričakovati napredek, ki bi jih pripeljal v borbo za medalje. A ker je nemogoče mogoče, so se po zaslugi odličnih nastopov Tilna in Nejca domov vrnili s tremi medaljami.

Za najžlahtnejšo je poskrbel Tilen Šintler, ki je na 400 mešano pokoril konkurenco, ter z odličnim plavanjem v finalu osvojil prvo mesto. Na stopničkah pa se mu je na presenečenje vseh pridružil Nejc Kos na tretjem mestu, ki je poskrbel za dodatno veselje v trboveljskem taboru.

Ker pa so plavalci že v začetku pokazali pravo formo, so se odlični nastopi in uvrstitve nadaljevali skozi vse prvenstvo. Štiri dni tekmovanj je osvojitev nove kolajne z nastopi Tilna Šintlerja vseskozi visela v zraku, a na žalost je ostal pri zlatu. Pa vendar, če si v sedmih finalnih nastopih trikrat četrti, ostane malce grenkobe, ki bo upajmo, bolj sladka na letnem državnem prvenstvu, ko imajo plavalci neprimerno boljše pogoje za treninge.

Ko pa se je bližal zaključek prvenstva, pa je odličnim nastopom plavalcev Lafarge cementa piko na i dodal Nejc Kos v »njegovi« disciplini 1500 prosto. Z odplavanim osebnim rekordom je osvojil tretje mesto in dosegel nepredstavljivo. S povprečno 5-imi treningi, z absolutno premajhno odplavano kilometrino, so naši plavalci presegli vsa pričakovanja. Ne moledujejo tja v en dan za bazen v Cementarni, saj imajo vsi njihovi konkurenti vsaj 8-10 treningov, z vsaj 1x večjo kilometrino.

plavanje-drzavno-prvenstvo-15-2

Kot je razvidno iz primerjave z lansko sezono, ko so imeli 12 finalnih nastopov, je trend napredka v porastu in samo upamo lahko, da bo poletna sezona še uspešnejša.

Najuspešnejši v uvrstitvah so od Trboveljčanov postali že omenjeni Tilen Šintler, ki se je 7x uvrstil v finale z osvojenim zlatom na 400 mešano, Nejc Kos 5 finalnih nastopov in dve medalji, pri dekletih pa se je po poškodbi med najboljše vrnila Kaja Imperl z dvema nastopoma v finalu hrbtnega sloga, Klara Volaj, finalistka na 200 mešano, ter Nina Kos na 200 hrbtno.

Prav tako kot omenjeni, so se s solidnimi nastopi izkazali Nika Todorovič, Jaka Jeršin in Andraž Kovačič, a jih je na poti k boljšim uvrstitvam ustavila njihova mladost, saj so mlajši letniki v kategoriji kadetov.

Še enkrat pa je ob tej priložnosti potrebno pohvaliti vse naše plavalce, saj v nemogočih razmerah bijejo boj s konkurenco in nezavidljivimi pogoji za trening. V Hrastniku, kjer vsi vemo kakšen bazen je, trenirajo v “nemogočem terminu”, v času kosila, takoj po pouku. In tako dan za dnem in leto za letom. Izboljšane stotinke, desetinke in sekunde, jim pomenijo večji motiv kot denar, ki je v veliki meri v drugih športih, predvsem kolektivnih, edini motiv za nadaljnje športno udejstvovanje.

Naslednji vikend pa se prvenstva nadaljujejo z nastopi dečkov in deklic v Kranju, kjer imamo v Žigi Šintlerju, Daši Krajnc in Tii Tari Zupančič najresnejše kandidate za kolekcijo medalj.

 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top