Trboveljski pevci in rogisti pojejo že 35 let!

Kaj bi ob tem visokem jubileju napisali? Veliko se je zgodilo od ustanovitve lovskega pevskega zbora do danes, ko so pevci in rogisti združeni v Društvo LPZ in rogistov Zasavje Trbovlje.

V vseh teh letih je bilo zelo veliko nastopov tako v domačih slovenskih krajih kot v tujini. Doslej je z lovskim zborom sodelovalo pet zborovodij. Sedaj pevski zbor uspešno vodi Ida Virt iz Trbovelj. Tudi pevcev se je že veliko izmenjalo. Navdihujoče pa je, da se je k zboru priključilo nekaj mlajših pevcev, kar je ‘pomladilo’ glasove sorazmerno ‘opešanim štimam’. Kljub temu se pevci trudimo, da zapeti pesmi damo pravo mero mehkobe, tonske vsebine in poudarka in to kljub nekaterim (osamljenim) ocenam, da podobni zbori ‘niso več za na oder’. Veselje do petja, druženja in vsega kar podobno združevanje prinaša, zbor vztraja že polnih 35 let. Pred devetimi leti so se zboru pridružili tudi rogisti – mladi fantje, ki so zelo poživili tovrstno pevsko aktivnost. Verjetno smo edini lovski zbor v Sloveniji, ki združuje tako pevce kot rogiste v eno skupno in enotno društvo.

Zbor je za svoje delo dobil vrsto priznanj in odlikovanj, najbolj pa je ponosen na občinsko plaketo Tončke Čeč, ki jo je prejel v letu 2011. Pevci in rogisti vsako leto sodelujemo pri ‘Srednjeveških dnevih’ v Trbovljah, na občinskih revijah odraslih pevskih zborov, vsakoletnih srečanjih slovenskih lovskih pevskih zborov in rogistov, na raznih slavnostih, jubilejih in tudi lovskih pogrebih.

Pevske vaje se redno odvijajo ob sredah v pevski sobi Doma upokojencev v Trbovljah. Pred pomembnejšimi nastopi, kot je bi bil jubilejni koncert, so bile vaje dvakrat na teden. V društvu je 22 članov (6 rogistov, 15 pevcev in zborovodkinja).

Pojemo že 35 let je bil tokratni naslov jubilejnega koncerta, ki je bil šestega decembra 2013 v Delavskem domu Trbovlje. V goste smo povabili lovski pevski zbor ‘Zlatorog’ iz Vipave. Všečno povezovanje programa sta opravila Joža Ložak in naš pevec Zdravko Hace. Kot je običaj na tovrstnih jubilejih, je zboru oz. društvu čestitali: trboveljski župan Vili Treven, podpredsednik Lovske zveze Slovenije Ivan Malešič, predsednik komisije za lovsko kulturo pri LZ Slovenije Franc Kene, predstavniki lovskih pevskih zborov Globoko, Škale, Vipava in predstavniki domačih odraslih pevskih zborov.

Vodja trboveljske izpostave JSKD Slovenije g. Zdravko Pestotnik je podelil Gallusove značke, ki so jih prejeli: Stane Juršič in Marin Medved srebrni, prizadevni predsednik društva Stane Bizjak zlato ter Franc Jerman častno značko za 45 in Zdravko Hace za 51 let zborovskega petja. Predsednik komisije za lovsko kulturo pri LZS pa je imenoval dobitnike priznanj za lovsko kulturo in sicer Plaketo III. stopnje Stane Juršič in Martin Medved, Plaketo II. stopnje Marjan Palčič in Stane Bizjak ter Društvo LPZ in rogistov Zasavje Trbovlje.

SREDNJEVEŠKI DAN 02

SREDNJEVEŠKI DAN 08

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top