Trboveljska knjiga – literarni kolaž mesta, ki ga je oblikovalo kopanje premoga

Slovenska matica je v sodelovanju z Občino Trbovlje ob občinskem prazniku Občine Trbovlje izdala Trboveljsko knjigo, ki je prva izmed dveh, ki bosta predstavili rudarske kraje. Izjemno smo veseli, da so pri Slovenski matici prepoznali zgodovinske in družbene vidike našega mesta, ki so med drugim vplivali na razvoj celotnega Zasavja in širše regije. Rudarski kraji imajo namreč poseben milje, imajo svoje specifičnosti bivanja in drugačnega načina življenja, ki se povsem razlikujejo od srednjeveških mest. Dinamika življenja in njihova specifična zgodba sta namreč mnogim nepoznani.

Pa vendar Trboveljska knjiga ni zgolj kronološki zapis dogodkov, temveč je literarni preplet zapiskov iz zgodovine in vsakdanjega življenja nekdaj rudarskega kraja, ki ga je oblikovalo in izoblikovalo ravno kopanje premoga. Kot je zapisano v uvodniku knjige, ki ga je zapisala Ignacija J. Fridl, knjiga ponuja »presunljivo otožno in hkrati uporniško zgodbo o kraju, prerešetanem s temino rudarskih rovov in prežetem z lučjo upanja, prepojenem s črnino trpkega vsakdana in rdečo revolucionarno mislijo. Je literarno preiskovanje in spraševanje sedanje generacije umetnikov o duhovni identiteti mesta nekoč, danes in jutri, je pripoved o njegovi izjemni, a pogosto pozabljeni vlogi na kulturnem zemljevidu Slovenije.«.

Vsebino Trboveljske knjige je izbral in uredil pesnik ter prejemnik nagrade Prešernovega sklada Uroš Zupan, ki je v lanskem letu prejel tudi svojo točko v Parku kulture pred trboveljsko pošto. Omenjena knjiga je le eden izmed dokazov, da Uroš Zupan pomembno prispeva k prepoznavnosti Trbovelj in dobro ime mesta širi širom po Sloveniji. V knjigi so zbrana literarna in likovna dela, ki resnično prikažejo podobo Rdečih revirjev, hkrati pa predstavijo kako pomemben kulturni hram so Trbovlje in koliko priznanih umetnikov prihaja ravno iz Trbovelj.

Uradna predstavitev Trboveljske knjige z avtorjem bo potekala v mesecu septembru.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top