Trboveljčani na zimskem prvenstvu zopet na stopničkah

Minuli vikend se je v Kranju z Državnim prvenstvom za dečke in deklice zaključila sezona zimskih prvenstev. Za naslove najboljših se je borilo 250 plavalcev iz 25-ih slovenskih klubov. Novi plavalci prihajajo iz Ajdovščine, kar bo prav gotovo povečalo konkurenco in posledično uspešnost našega plavanja.

Tako se je tega Državnega prvenstva udeležilo 5 plavalcev plavalnega kluba Lafarge Cement, ki so v izredni konkurenci osvojili ekipno 7. mesto, kar je ob 25-ih klubih, več kot solidna uvrstitev. Ko pa analiziramo podatke, da so točke za ekipno uvrstitev prispevali le trije plavalci in da zaradi premajhnega števila plavalcev nismo imeli ne ženske, ne moške štafete vidimo, da nas kljub tegobam, ki nas tarejo z zimskim bazenom, ni za odpisati.

In kdo so ti mladi plavalci, zaradi katerih se splača vztrajati v tem zahtevnem športu, ki je zaradi svoje specifike tudi gibalno in družbeno izredno pomemben.

Žiga Šintler, ki je k ekipni uvrstitvi prispeval največ točk in se je v vseh šestih nastopih uvrstil v finala, ter Daša Krajnc in Tiatara Zupančič, ki sta se prav tako uvrstili med najboljše, le vse njune uvrstitve niso bile za stopničke. Premierni nastop na državnem prvenstvu pa sta imela Tim Dolanc in Nik Stijelja, ki sta dosegla solidne rezultate za njuno količino treningov.

Predvsem Žiga je dokazal, da gre za vodilnega plavalca ta čas v Sloveniji pred katerim je bodočnost, ob primernih pogojih seveda, saj je bil nepremagljiv na 100 in 200 prsno, ter na 1500 prosto. Na 200 in 400 prosto, ter 400 mešano pa je po izrednem boju osvojil srebrne kolajne, ki mu z odličnimi časi pomenijo več, kot samo zlato. S kakšno odločnostjo in pripravljenostjo je plaval pove podatek, da je na 1500 prosto drugega premagal skoraj za minuto, ter odplaval najboljši rezultat pri dečkih na prvenstvu! Tudi na 100 prsno si je priboril primat najboljšega s plavanjem pod 1:10,00 in z doseženim rezultatom kot deček prišel na šesto mesto klubske all-time lestvice. In prepričani smo, da se tu ne bo ustavil. V svoji kategoriji je bil najboljši tudi na 200 prsno in nakazal vrhunske rezultate v prihodnje.

plavanje-prvenstvo-februar-15-1

Za presenečenje pa sta poskrbeli tudi Daša Krajnc in Tiatara Zupančič, ki sta obe iz anonimnosti priplavali med najboljše.
Daša se je uvrstila na drugo mesto na 100 delfin, ter tretje na 400 prosto, kot osmoljenka prvenstva pa se je še 3 x uvrstila na nehvaležno četrto mesto (200 prsno, 400 mešano in 800 prosto), kjer so odločale stotinke sekunde. A kot je dejala Tina Maze, enkrat bodo stotinke na njeni strani.

Tiatara pa je bila naša junakinja iz ozadja, saj je mlajši letnik, a je s svojim plavanjem pokazala, da gre za rutinsko plavalko. Kako je v osmi progi iz ozadja na 200 delfin in 400 mešano priplavala do brona je vredno vsake Hitchcockove srhljivke. Ni odveč tudi poudariti,da je v vseh svojih nastopih osvojila diplome kot mlajša plavalka v kategoriji.

Poleg tega, da so vsi izredno popravljali os. rekorde, nista razočarala niti Tim Dolanc in Nik Stijelja in prav od njiju lahko v prihodnje pričakujemo več svetlih trenutkov.

Torej, “konec dober, vse dobro”. Dobra popotnica in velika obveza za poletni del sezone, ko bo Plavalni klub Lafarge Cement organizator Državnega prvenstva, kot spoštovanje do kluba, ki je v svoji zgodovini »proizvedel« veliko število reprezentantov in rekorderjev. Ne nazadnje je tudi Tjaša še vedno »naša«, a v nedogled tako ne bo šlo. Ali bo jeseni, ob praznovanju 80-te obletnice kluba, to tudi labodji spev, pa je vprašanje za odgovorne, ki v osmih letih niso vedeli, znali ali hoteli narediti nekaj z bazenom v Cementarni, ki ga najbolj potrebuje šolska populacija za učenje plavanja.

Ne smemo prezreti dejstva, v kakšnih pogojih trenirajo trboveljski plavalci. Lačni in utrujeni se, takoj po šoli, odpravijo v Hrastnik. Šele po treningu, ki je omejen časovno, se lahko najedo in se spoprimejo s šolskimi obveznostmi. Vsekakor jim moramo izreči priznanje ob uspehih, ki si jih brez zimskega bazena ali »normalnega termina« v prihodnje ne moremo predstavljati.

plavanje-prvenstvo-februar-15-3

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top