Trboveljčani na Norveškem!

Ker Osnovna šola Ivana Cankarja Trbovlje sodeluje v mednarodnem Comeniusovem projektu Fingertips, se je delegacija šestih otrok in dveh učiteljic udeležila delavnic, ki so potekale na partnerski šoli This v Trondheimu na Norveškem.

Od 14. do 18. maja so bili gostje na šoli, preživeli so dolge polete z letali, spoznali mnoge nove prijatelje in drugačen način šolanja in življenja nasploh.

Dolga, svetla noč, izredno tehnološko opremljene učilnice, mirno sobivanje različnih narodnosti, so posebnosti, ki so jim bili priča v času obiska. V delavnicah, na katere so se pripravili že doma, so spoznavali otroške igre, značilne nacionalne rastline, spremljali in vrednotili delo na šolskih vrtovih in se pogovarjali o otrokovih pravicah. Cel dan pa so svečano oblečeni paradirali po ulicah med norveškim državnim praznikom.

Učiteljice so že pripravljale načrt naslednjega obiska, ki bo potekal od 1. do 5. oktobra 2012 v Tallinnu v Estoniji.

Mnenje učencev:

Bili smo zelo radovedni, kako zgleda Norveška. Počasi smo se spuščali pod oblake. Videli smo veliko snega. Začutil sem tudi malo mraza. Vedel sem, da je to Norveška. Nikjer nisem videl mesta, samo sneg. Nato pa sem opazil eno majhno piko – Trondheim. Z letalom smo se spet spuščali. Bilo je zelo prijetno. Zatem smo pristali. Izstopili smo in se ozirali naokrog. Ni bilo več toliko mrzlo, sijalo je sonce. Odpravili smo se po potovalke in šli poiskat družine. (Aleks Božič)

Ko smo se prvič odpravili v šolo, mi je bila zelo všeč. Vsak razred ima namreč svojo učilnico, imajo skupno garderobo, kjer pustijo oblačila in čevlje, obroke pa imajo vse v kuhinji. Všeč mi je bilo, da imajo vsako jutro »telovadbo« (zunaj na igrišču plešejo), otroci pa se igrajo na zares veliki igralni površini.

Učenci so zelo prijazni in ubogljivi. Ko smo prišli v vsak razred posebej, smo počeli različne stvari, otroci pa so imeli tisoč in eno vprašanje. Bili so zelo radovedni in prijazni. Zelo sem bil presenečen, ko sem videl, da praktično učenci od prvega do zadnjega znajo odlično govoriti angleški jezik. (Domen Kunič)

Zapisala Mojca Lazar Doberlet – koordinatorica projekta


 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top