Trboveljčani do novih mojstrov karateja

Pri karateju nivo znanja označujemo z barvnimi pasovi. Šolski ali kyu pasovi si sledijo od bele, rumene, oranžne, zelene, modre do rjave barve. Ko učenec enkrat doseže visok tehnični nivo in začne dojemati bistvo karateja, se mu dovoli pristopiti k izpitu za mojstrski pas, ki je črne barve. Tudi mojstrski oziroma DAN pasovi se ločijo po nivoju znanja in kasneje tudi po zasluženih dosežkih v karate športu.

V trboveljskem karate klubu so zadnjič organizirali izpite za črne pasove aprila 2011, ko je klub pridobil šest mojstrov karateja 1. DAN. Vse od takrat se je zavzeto in vzorno učilo kar nekaj članov kluba, da bi prišli do nivoja znanja, ki ga pogojuje nošnja mojstrskega pasu. V klubu so se odločili, da je prišel primeren trenutek za ponovno polaganje in višanje mojstrskih nazivov. V petek, 11. novembra, so kandidati opravljali izpite pri Borutu Markošku, mojstru karateja, stopnje 7. DAN. Borut Markošek je s svojimi rezultati in dejanji zaznamoval slovenski karate, v začetku kot eden izmed najuspešnejših slovenskih tekmovalcev, kasneje je bil deset let selektor članske, mladinske in kadetske reprezentance ter bil član predsedstva Karate zveze Slovenije, kjer je aktiven še danes. V letošnjem letu je pridobil stopnjo 7. DAN, kar ga uvršča med mojstre karateja z eno izmed najvišje priznanih stopenj znanja karateja.

Po dvournem zavzetem izvajanju je Borut Markošek razglasil rezultate polaganja za 1. DAN ter višanje mojstrskih nazivov za 2. oziroma 3. DAN. Novi mojstri karateja oziroma nosilci višjega mojstrskega naziva so postali: Luka Ferlin, Tadej Kolander, Luka Perc, Blaž Hribovšek, Boštjan Zupan, Aida Medič, Patricija Bukovinski, Stefan Joksimovič, Uroš Vozel in Žiga Šantej. Z novimi mojstri karateja postaja Karate klub Trbovlje tudi na tem področju eden izmed najštevilčnejših v Sloveniji.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top