Trboveljčan David Krajnc je postal svetovni veteranski prvak v karateju

V okviru Mednarodne karate zveze – IKU, ki so jo ustanovili v začetku tega leta iz strani prizanih ljudi, s priznano karate zgodovino je od 6. do 9. junija v Portorožu potekalo 1. Svetovno prvenstvo za člane in veterane. Na prvenstvu je nastopilo preko 400 tekmovalcev iz 20 držav vsega sveta.

Povabilu za nastop svojega nekdanjega kluba iz Maribora se je odzval tudi Trboveljčan David KRAJNC. Čeprav se je od aktivnega tekmovanja poslovil že pred 15 leti se izzivu ni mogel upreti. Kljub zelo natrpanem dnevnem urniku, saj se vsak dan vozi v službo v Ljubljano, poleg tega pa še študira na Visoki šoli, smer ekonomija v Mariboru, je vstajal vsak dan zelo zgodaj, da se je lahko pripravljal na svojo vrnitev na borišče. Če mu je čas dovoljeval, je treniral tudi 2x dnevno. Potrebno kondicijo pa si je nabiral na športnih terenih Rudarja.

David je nastopil v dveh kategorijah, veterani od 35 do 40 let in v ekipnih dvobojih, kjer leta niso omejena. V posamezni konkurenci se je kljub veliki tremi hitro zbral in začel svoj zmagoviti pohod k vrhu, tja, kjer je bil navajen že v času svoje aktivne tekmovalne kariere. Svoje nasprotnike je iz kola v kolo zaneslnjivo premagoval vse do finala. V finalu je nasprotnik povedel že 0:3, vendar se je David ponovno zbral ter zmagal še pred iztekom regularnega dela borbe, z rezultatom 6:4. Na koncu je stal na najvišji stopnici zmagovalnega odra z zlato medaljo okrog vratu. Tudi v ekipnem delu je ostal nepremagan. Ekipa je na koncu osvojila srebrno medaljo in s tem je David postal eden izmed najuspešnejših tekmovalcev tega prvenstva.

David je začel trenirati karate leta 1988. Zelo dobro se spominja svojega prvega treninga, ko je mislil, da se bo že takoj naučil vse tehnike. Po vadbi je bil razočaran in mislil je, da to ni šport za njega, vendar je kljub temu vztrajal naprej. Ker je v klubu pokazal sposobnosti in smisel za športne borbe, sta ga trenerja Borut MARKOŠEK in Bogdan SIMERL večkrat vključila v trening tekmovalne skupine. Pri treningu s starejšimi tekmovalci je spoznal, da mora biti telo utrjeno, da lahko sprejme močne udarce. To ga je spodbudilo, da je resno začel trenirati tudi doma. Njegov nadaljnji cilj je bil, uvrstiti se v državno mladinsko reprezentanco in preizkusiti se tudi na mednarodnih boriščih. David je prvič nastopil na uradnem mednarodnem tekmovanju leta 1993, na mladinskem evropskem prvenstvu v Cardiffu (Wales). Prav njemu je bila naklonjena športna sreča, ko je s svojo odločilno zmago odločil dvoboj Slovenije proti Slovaški in s tem omogočil slovenski ekipi borbo za bronasto medaljo z Italijo. V tem dvoboju so jih Italijani (žal) premagali.

Takratni selektor Ljubo JAVORŠEK je v njem videl zelo velik potencial, zato ga je povabil v svoj klub v Maribor. V klubu so se strinjali z njegovo odločitvijo, saj je poleg treningov lahko vpisal tudi nadaljnji študij v Mariboru. Čas je pokazal, da je bila takratna njegova odločitev pravilna, saj je kot član državne reprezentance nastopil na dveh članskih Svetovnih prvenstvih, dveh članskih Evropskih prvenstvih, na članskem svetovnem pokalu, treh mladinskih Evropskih prvenstvih ter na Univerzijadi. Dvakrat je bil čisto na dosegu medalje, katero pa je vedno izgubil v zadnjih sekundah, na Slovaškem na mladinskem EP ter Finskem na članskem EP, obakrat leta 1995. David je v svoji bogati športni karieri osvojil ogromno medalj tako na uradnih državnih tekmovanjih kot na mednarodnih turnirjih. Eden izmed njegovih največjih uspehov je srebrna medalja v ekipnem delu ter bronasta medalja v posamezni konkurenci na Univerzijadi leta 1994 na Slovaškem. Obe medalji je osvojil z reprezentanco Slovenije.

Verjetno je razlog njegove odločitve za ponovno vrnitev na borišča bil ravno v tem, da mu je sreča skoraj vedno v ključnih trenutkih obrnila hrbet. Zato je bil tokrat še toliko bolj odločen, da prvenstvo zapusti neporažen. Tudi njegova dva sinova, Miha in Jure trenirata v trboveljskem karate klubu in se bosta zelo potrudila, da bosta sledila svojemu očetu.

REZULTATI:

Veterani 35 do 40 let: 1. mesto – David KRAJNC

Športne borbe ekipno: 2. mesto – Slovenija (David KRAJNC)

Bogdan SIMERL
PREDSEDNIK
 

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top