Tradicionalni slovenski zajtrk v Trbovljah

Cilj tega projekta je poudariti pomen kakovostne lokalno pridelane in predelane hrane, skrb za okolje in spodbujanje kmetijstva ter ozaveščati za odgovorno sobivanje z naravo. Pomembna ciljna skupina v tem projektu je mladina, zato je slovenski zajtrk že vrsto let vključen v slovenske šole in vrtce.

 

Projekt, ki se odvija vsak tretji petek v novembru, je nastal pred leti na pobudo slovenskih čebelarjev. Tudi trboveljski čebelarji se vsako leto aktivno vključimo v ta projekt in mladini v šolah in vrtcih predstavljamo pomen čebel kot ene najpomembnejših opraševalcev različnih cvetočih rastlin ter posledično pri pridobivanju hrane. Od opraševanja s strani čebel je odvisnih več kot 80 % kulturnih rastlin, vsaka tretja žlica hrane, čebele pa oprašijo tudi večino sadnega drevja.

Veseli nas, da mladi v šolah in vrtcih z zanimanjem sprejemajo ta dogodek, nanj se pripravijo tudi s priložnostnimi razstavami in delavnicami, najpomembnejši pa je seveda zajtrk z domačim kruhom, maslom in medom, lončkom mleka in s slovensko jabolko. Še posebej pa smo na naših predstavitvah veseli številnih vprašanj, ki jih postavljajo radovedni malčki v vrtcih, ki tudi o čebelah že marsikaj vedo.

 

Čebelarsko društvo Trbovlje

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top