Tradicionalni otroški parlament ob prazniku občine Trbovlje »Trbovlje danes«

V sredo, 29. maja 2013 je v sejni sobi Občine Trbovlje zasedal občinski otroški parlament na temo Trbovlje danes v organizaciji Društva prijateljev mladine Trbovlje in Občine Trbovlje. Sodelovalo je 17 parlamentarcev z OŠ Trbovlje, PE Alojz Hohkraut, OŠ Tončke Čeč in OŠ Ivana Cankarja. Učence je pozdravila podžupanja Občine Trbovlje Jasna Gabrič. 

Razprava na temo „Trbovlje danes“ se je pričela z pogovorom o kolesarski stezi v našem mestu. Strinjali so se, da je kolesarska steza potrebna. Podžupanja jih je seznanila z odločitvijo občine, da je kolesarska steza v nastajanju. Poleg steze pa bodo na določenih točkah po mestu postavljena tudi stojala za kolesa, kjer bomo naša kolesa lahko parkirali. 

Ob tem so mladi parlamentarci tudi poudarili, da bi želeli več igrišč za otroke, predvsem na Tereziji in v Bevškem, saj tam trenutno ni nobenega prostora za igro mladih. Učenki OŠ Ivana Cankarja sta predstavili anketo »Kje boste živeli čez 10 let?«, ki sta jo izvedli na šoli med učenci od 4. do 9. razreda. Analiza ankete je pokazala da 49% učencev želi živeti v drugi občini, saj je v Trbovljah težko dobiti delo. Kot glavne razloge za izseljevanje mladih navajajo prevelike najemnine ter povečana brezposelnost. Z izboljšanimi prometnimi povezavami (tunel do Prebolda), odprtjem trgovskega centra, ki bi prinesel nova delovna mesta pa bi parlamentarci mlade zadržali v naši občini.

Pogovor je nanesel tudi na prireditve, ki potekajo v naši občini. Želeli bi več prireditev za najstnike, ter ločene prireditve za starejše in mlade. Velik problem slabo obiskanih prireditev po njihovem mnenju predstavlja prevelika vstopnina ter premalo obveščanja.

Na koncu razprave pa so se učenci dotaknili še kakovosti našega zraka. Strinjajo se, da je zrak v občini Trbovlje veliko boljši kot je bil pred nekaj leti . Velik problem onesnaževanja predstavljajo individualna kurišča, kjer ljudje zažigajo kar imajo. Takšna kurišča onesnažujejo zrak in širijo smrad. Strinjali so se, da bi ob manjši uporabi avtomobilov zrak v naši občini bil še boljši.

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top