Tradicionalna obrt v Zasavju

Osnovna šola Ivana Cankarja Trbovlje je s septembrom postala kulturna šola in tudi v naslednjih treh letih, kolikor traja naziv, si bomo prizadevali za spodbujanje kulturnega izražanja naših učencev ob istočasnem učenju etičnih vrednot ter sodelovanja z lokalno skupnostjo in med generacijami.

Začenjamo v četrtek, 26. 9. 2013, s tehniškim dnem Tradicionalna obrt v Zasavju, na katerem bodo sodelovali vsi učenci in vsi učitelji naše šole ter nekateri zunanji sodelavci.

Na tehničnem dnevu bo največji poudarek na ohranjanju kulturne dediščine v Zasavju. Domače in umetnostne obrti predstavljajo danes v vseh evropskih in tudi izvenevropskih državah pomemben segment identitete in razpoznavnosti posameznih držav in narodov. Pri tem pa ne gre le za ohranjanje neke dejavnosti, temveč razvita gospodarstva namenjajo domači obrti ustrezne stimulacije in z mnogimi ukrepi, tudi finančnimi olajšavami, poskrbijo, da se ta segment narodne ustvarjalnosti primerno razvija v donosno gospodarsko panogo.

Rezultati naših delavnic, ki jih bomo razstavili na sejmu v popoldanskem času, verjetno ne bodo prinesli večjega finančnega donosa; vse prostovoljne prispevke pa bomo namenili v šolski sklad, ki pomaga učencem pri izvajanju razširjenega programa šole (ekskurzije, ogledi, šola v naravi itd).

V dopoldanskem času bodo učenci ustvarjali v več delavnicah:

izdelovanje rudarja kopača iz lesa, enostavnih glasbil, lesenega odpirača za steklenice (ziherce), svetilke iz voska, sodobne lesene cicke (rudarskega vozička), ogled knapovskega stanovanja v Zasavskem muzeju in nato ročno izdelovanje makete rudarske hišice, izdelovanje preprostih igrač rudarskih otrok, spoznavanje starih knapovskih pesmi in pesmi o Trbovljah ter konzerviranje jesenskih dobrot in peka peciva, predstavitev iger rudarskih otrok in dramatizacija (v zasavskem narečju), vezenje in kvačkanje, beleženje uporabe nemških besed v Zasavju in obisk upokojenega rudarja.

Pri izvedbi delavnic nam bodo pomagali tudi babice in dedki, klekljarice, čebelarja ter Zasavski muzej Trbovlje.

Po zaključenih delavnicah bomo izdelke razstavili na “predajnem” sejmu (saj bomo izdelke predajali za prostovoljne, a priporočene, prispevke). Sejem z naslovom Zasavje v malem bomo pripravili pred šolo in odprli ob 17. uri; v primeru slabega vremena pa v šolski telovadnici.

Vabljeni, da se nam pridružite v dopoldanskem času, da pokukate v delavnice, pomagate ustvarjati najmlajšim ali malo starejšim; vabljeni pa tudi popoldan, ko bodo na ogled ročna dela mladih Zasavcev, ki razmišljajo o svojih koreninah, se učijo ceniti tradicijo domačih krajev in jo vpletati v svojo prihodnost.

Dobrodošli med nami!

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top