Tjaša Vozel

Tjaša Vozel je Trboveljčanka po rodu, ki se lahko pri svojih 18 letih pohvali s številnimi uspehi, tako na evropskih kot na svetovnih tekmovanjih. V ta niz uspehov pa bo sedaj lahko dodala tudi svoj prvi nastop na olimpijskih igrah v Londonu. Z njo smo o njenem nastopu na OI, o njenih ciljih in željah spregovorili za naš portal.

 

Tjaša, svojo plavalno pot si začela v Trbovljah kot mnogi drugi uspešni plavalci. Kakšni so spomini na tisto obdobje?

Spomini na tisto obdobje so zelo lepi. Že kot otrok sem imela neverjetno dober občutek za vodo. Plavanje me je veselilo in v tem sem uživala. Moj prvi trener je bil Bogdan Kovčan, kasneje me je trenirala Petra Kajič, na koncu pa Darko Raušl. Z trboveljskim klubom sem dosegla številne uspehe. Postala sem državna prvakinja pri mlajših deklicah, deklicah, kadetinjah in že kot kadetinja sem postala absolutna državna prvakinja. Uvrstila sem se v slovensko državno reprezentanco, odplavala tudi nekaj državnih rekordov v svojih starostnih kategorijah in nastopila na olimpijskem festivalu evropske mladine leta 2007 v Beogradu, kjer sem dosegla dve peti mesti. V Trbovljah pa sem kot kadetinja izpolnila tudi normo za svetovno mladinsko prvenstvo. To obdobje mi je prineslo številne izkušnje in dobro podlago za naprej. Spoznala pa sem tudi številne nove prijatelje, s katerimi smo se družili na treningih in tekmah.

 

Kako to, da te je pot zanesla drugam, kjer si nadaljevala s plavanjem? Je bil vzrok povezan s pogoji za plavanje v Trbovljah?

Že kot osnovnošolka sem imela željo nadaljevati šolanje v Ljubljani. Po osnovni šoli sem nameravala iti tja v gimnazijo in tam trenirati. A zaradi zaprtja zimskega bazena sem začela trenirati v Ljubljani dve leti pred koncem osnovne šole. Žal so bili pogoji v Trbovljah preslabi, da bi izpolnila svoje plavalne cilje. Zato sem se vsak dan po šoli usedla v avto in dedek me je odpeljal na trening v Ljubljano. Vedno bom hvaležna vsem trenerjem in ostalim, ki so prispevali k mojim uspehom in k temu, da se lahko razvijam v vrhunsko plavalko. Rada bi poudarila še to, da se mi zdi res škoda, da trboveljski plavalci tudi danes nimajo dobrih pogojev za trening, predvsem v zimskem delu sezone. Veliko otrok, ki plava v Trbovljah je talentiranih, a na žalost ne morejo 100% izkoristiti svojega potenciala. Mislim, da bi bila kakršnakoli ugodna rešitev glede bazena zelo dobra in koristna naložba.

 

Pri tvojih osebnih podatkih zasledimo podatek pod alinejo »prebivališče«: Kranj in Trbovlje. To pomeni, da si razpeta med ta dva kraja in precej časa na poti?

Trbovlje je moj domači kraj, a zelo malo časa preživim doma. V letošnji sezoni sem začela trenirati v Kranju, kjer tudi živim. Za vikende, takrat, ko ni tekem, pridem domov, drugače pa sem veliko odsotna. Večino časa preživim na treningih v Kranju, potem pa so tu še tekme in priprave, večinoma v tujini. A še vedno je doma najlepše, zato se vsakič znova rada vračam domov, kjer me čaka družina in moja postelja.

 

To so bile tvoje prve »prave« OI. Je bilo tako, kot si pričakovala? Te je kaj presenetilo?

Olimpijske igre so zelo poseben dogodek. Na enem mestu se srečajo vsi najboljši športniki iz vsega sveta. Vzdušje je res nekaj neverjetnega. Biti olimpijec je nekaj, kar te zaznamuje celo življenje, zato sem vesela, da sem bila del tega. Bilo je tako kot sem pričakovala. Vedela sem, da bom v Londonu doživela veliko novih stvari in spoznala nove ljudi. Občutkov, ko nastopaš pred takšno ogromno množico ljudi pa se ne da opisati. Vsi ljudje navijajo zate. Res neverjetno. Presenečena sem bila le, ko sem v jedilnici v olimpijski vasi videla toliko športnikov, ki so jedli v McDonaldsu. Tudi sama sem po končani tekmi zašla tja, a vseeno sem bila presenečena, da vrhunski športniki pojedo toliko hitre hrane, ki ni najbolj zdrava.

 

So bila tvoja pričakovanja podobna doseženih rezultatom na OI?

Na olimpijske igre sem odšla sproščena. Cilj letošnje sezone je bila uvrstitev na olimpijado in ta cilj je bil izpolnjen, zato nisem imela nobenih pritiskov. V Londonu sem želela tekmo odplavati kot jo znam, po svojih najboljših močeh. Pričakovala sem rezultat nekje okrog svojega osebnega rekorda. To sem dosegla, zato sem s svojim nastopom zadovoljna.

 

Če bi lahko ponovila ta nastop na OI, bi kaj spremenila?

Tega nastopa ne bi spreminjala. Verjamem, da se vse zgodi z razlogom. Tako je bilo, zato ker je moralo biti tako.

Tjaša Vozel 2

Si bila katere od čestitk za nastop na OI še posebej vesela? (bi katero izpostavila?)

Vseh čestitk sem bila zelo vesela. Najprej mi je seveda čestital moj trener, ostali trenerji in reprezentančni kolegi. Bila sem zelo presenečena, ko sem po tekmi vzela v roke svoj telefon. Imela sem veliko sporočil. Pisali so mi domači, sošolci in prijatelji. Tudi na facebooku sem doživela lepo presenečenje. Veliko ljudi, ki jih sploh ne poznam, mi je čestitalo, imela sem veliko novih prošenj za prijateljstvo in zasebnih sporočil. Bila sem zelo vesela, da so bili ljudje tako navdušeni nad mojim nastopom.

 

Kdo je zate najbolj navijal in stiskal pesti (poleg Trboveljčanov seveda)?

Moji zvesti navijači so vsekakor moji domači. Zame pa navijajo tudi klubski kolegi in dobri prijatelji.

 

Kaj bo Tjaša počela sedaj, po končanju OI? Kaj je tisto, česar se veseliš v prihodnje?

Trenutno sem na poti na letališče. Odhajam na oddih na Maldive. Tam se bom spočila, maksimalno uživala in pripravila na nove izzive. Gledam pa tudi že v prihodnost. Tisti glavni cilj so vsekakor olimpijske igre v Riu leta 2016. Do tja me čaka še veliko trdega dela. Sanje vsakega športnika so osvojitev olimpijske kolajne. To so tudi moje sanje, a nočem le sanjati o tem. Nekega dne želim to tudi doseči. Priložnosti ni ravno veliko, zato bom poskusila izkoristiti že naslednjo. Želim tudi poseči po medaljah na večjih tekmovanjih kot so evropska in svetovna prvenstva. V naslednji sezoni pa bo glavni cilj svetovno prvenstvo v Barceloni. Cilji so tisti, ki te v najtežjih trenutkih spomnijo, zakaj še vedno vztrajaš in trdo delaš, zato jih je potrebno imeti. Vzporedno s plavalno kariero pa želim tudi dobro izobrazbo. V naslednjem letu me čaka matura, potem pa bom študij nadaljevala na eni izmed fakultet, za katero se bom odločila. Menim, da bo moja prihodnost še zelo zanimiva. Že sedaj se veselim novih izzivov.

 

Tvoje misli našim bralcem portala »SReČNO Trbovlje« …

Bodite to kar ste, verjemite vase. Ljudje smo sposobni storiti veliko več kot mislimo, le verjeti moramo v to kar delamo. Vsi lahko izpolnimo svoje cilje, če si to resnično želimo. V življenju se srečamo z številnimi vzponi in padci, a nikoli ne smemo odnehati. Vsem bralcem želim, da uresničijo svoje sanje.

 

Tjaši se zahvaljujemo za intervju in ji v imenu celotnega uredništva iskreno čestitamo za dosežen rezultat!

 

Intervju: Žiga Žibert in uredništvo SReČNO Trbovlje

Foto: Tjaša Vozel

© 2015 Novičarski portal Sr(e)čno Trbovlje

Scroll to top